Apicultura – ramura zootehniei care studiaza biologia si tehnologia cresterii si exploatarii albinelor in scopul obtinerii de productii apicole ridicate si a sporirii productiei de seminte la plantele agricole entomogile, a cunoscut o dezvoltare majora in ultimii ani in Romania.
Albinele, prin particularitatilor lor specifice, ne ofera produse importante pentru viata noastra, iar prin actiunea de polenizare incrucisata a plantelor etomofile contribuie la productii agricole de calitate.
Primele recolte de miere sunt semnalate inca din urma cu 4500 de ani, in ultima vreme apicultura cunoscand insa o dezvoltare fara precedent.
Cercetatorii sustin ca prima miere a fost colectata din cuiburi construite la mari inaltimi in copaci, cea mai veche dovada fiind descoperita pe o piatra din epoca mezolitica din Spania, ce dateaza din perioada 6000 ien. Si in Egiptul Antic se practica apicultura inca din anii 2500 ien, dovezile fiind gasite in mai multe morminte egiptene. Astfel, au fost descoperite scene in care se regasesc mierea din faguri si stupii, acestia fiind orientati orizontal, nu foarte diferiti de cei existenti astazi.
Substantele produse de albine sunt diferentiate de cele colectate de ele. Astfel, puietul si ceara sunt produse de stup, in vreme ce nectarul, polenul si propolisul sunt produse de plante si colectate de la ele de albine.
Dezvoltarea majora a apiculturii s-a facut in America de Nord, incepand cu anul 1850, cand apicultorii utilizau stupi ficsi in care albinele construiau fagurii de sus in jos, fixandu-i cu ceara si pe partile laterale. Un fagure putea fi scos astfel doar daca era taiat. Nu acelasi lucru se intampla si in cazul stupilor orizontali, la care accesul se putea face mult mai usor, prin doua parti, fata de stupii verticali la care se putea umbla doar prin partea de sus.
In anul 1851 reverendul L. L. Langstroth reuseste sa incorporeze rame mobile in cutii stratificare, principiul de constructie fiind descoperirea spatiului albinei, locul pe care aceasta il foloseste drept coridor. Spatiu are dimensiuni intre 6 si10 mm, practic el fiind de 8 mm. Utilizarea stupului de tip Langstroth s-a extins rapid, la inceput in America de Nord si ulterior si in Europa.
Mierea – este inca din antichitate cel mai important produs obtinut de la stupi sau de la albinele salbatice. In antichitate ea era folosita cu precadere in medicina, fiind unul dintre cele mai populare medicamente in Egiptul Antic, fapt certificat prin documente. Mierea era considerata ca fiind singura substanta ce putea face ca celelalte ingrediente sa aiba un gust acceptabil. Ulterior, mierea este considerata medicament in Europa, unde este folosita si ca hrana si indulcitor, fiind mult mai ieftina decat zaharul.
Mierea este hranitoare, are mare valoare biologica, dar si calorica (3 150 kcal), este usor de asimilat si poseda reale proprietati bacteriene, datorita continutului sau de inhibina.
Ceara, un alt produs al apiculturii, este usor de transportat si manipulat, nu se deterioreaza si nu necesita recipiente speciale de stocare. Ea este o materie prima importanta in peste 40 de industrii, in antichitate fiind folosita pentru plata tributului sau a altor taxe, pentru turnarea metalelor, pentru modelare, pentru impermeabilitate, ca adeziv, ca o componenta a unor alifii, pentru cosmetica, lumanari sau alte surse de lumina. Mai mult, in Europa si in tari cu traditie crestina, Biserica avea nevoie de cantitati insemnate de ceara pentru lumanari, virginitatea albinelor fiind principalul motiv. In ultimii ani insa cererea pe piata mondiala a cerii a scazut considerabil din cauza faptului ca mierea este extrasa prin centrifugare, iar fagurii pot fi refolositi mai multi ani. In acest fel se pot obtine productii de miere mult mai mari, productia de ceara reprezentand doar 2% din produsele stupului. O cantitate insemnata din ceara produsa se regaseste in industria agricola, care o reutilizeaza in forma fagurilor artificiali.
Laptisorul de matca, polenul, propolisul si veninul, sunt foarte apreciate pentru proprietatilor lor terapeutice, datorita valorilor compozitionale extraordinare.
Dupa anul 1950 incepe comercializare polenului, a puietului si a laptisorului de matca, ca produse separate ale stupului, acestea necesitand metode moderne de procesare si stocare.
Studiile din ultima ora au scos la iveala faptul ca valoarea sporurilor de recolta, obtinuta in urma polenizarii plantelor agricole cu ajutorul albinelor este de 10-15 ori mai mare decat valoarea produselor apicole obtinute de la albine.