Foraje puturi metode si procedee

foraje puturi

foraje puturi

Atunci cand se urmareste constructia unei fantani, se alege cea mai buna metoda de foraje puturi, adecvata din mai multe puncte de vedere, deoarece folosirea uneia nepotrivite poate avea o serie de consecinte negative, care pot fi recunoscute doar dupa o examinare atenta si uneori numai de catre cei care au urmarit personal toate fazele de constructie. Astfel de urmari sunt reprezentate de un potential sau o capacitate specifica redusa, de o prezenta mare de nisip, posibilitatea de poluare a apei din panzele freatice de suprafata, reducerea potentialului din fantanile invecinate, sau chiar surparea terenului din vecinatatea putului.

Evitarea consecintelor negative in foraje puturi

Pentru evitarea acestor consecinte, este necesara o formulare clara a specificatiilor tehnice, fiind important ca, indiferent de metoda adoptata, proiectantul care se ocupa de lucrari sa ia in consideratie toate caracteristicile necesare. Acesti factori de care se tine cont intr-o astfel de operatie sunt: metoda de foraj, adancimea si diametrul de perforare, tipul de conducte, filtrele si drenajul, fluidul de foraj, metoda de testare, etc.

Puturile cu jet folosesc un varf ascutit echipat cu o duza prin care apa vine cu o presiune puternica. Este o metoda aplicata mai ales in cazul solurilor fine, foarte largi, pentru foraje puturi de mica adancime, cu sau fara acoperire. Aici, diametrul este de obicei mic, de maxim 10 cm.

Foraje puturi la adancimi mici

Puturile ghidate folosesc o conducta care a fost introdusa in pamant cu ajutorul unui ciocan, a carui extremitate inferioara este protejata de un varf conic de otel, metoda folosita tot pentru solurile fine si adancimi reduse, la un diametru de maxim 10 cm. Pompa de apa folosita este de tip vid, prin urmare, adancimea acviferului este sub 5-6 m de la nivelul solului.

Pentru fosele groase de alimentare cu apa construite in apropierea raurilor sau a lacurilor se foloseste o tehnologie care consta dintr-un cilindru central de un diametru de circa 5 m, care, prin larga suprafata perforata asigura o sursa mare de apa, insa cu un debit de intrare scazut.

O veche metoda de foraje puturi pentru apa potabila

Cea mai veche metoda este insa percutia pe uscat, care consta in utilizarea unei sonde grele care este lasata sa cada de la cativa metri inaltime, cu ajutorul unui cablu de otel si a unui troliu. Instrumentul faramiteaza pamantul, care apoi este scos la suprafata. In solurile moi, din nisip sau pietris, se foreaza prin intermediul unei conducte care are rolul de acoperire. Adancimea maxima este de 120 – 150 m, avand avantajul de a nu polua acviferul, deoarece nu se utilizeaza apa sau noroi de foraje puturi, putand fi folosita si pentru diametre destul de mari, de pana la un metru. Aceasta este si cea mai buna metoda pentru aprovizionarea cu apa potabila.

In ziua de astazi, apa obtinuta din fantani sau puturi este mai putin utilizata ca in trecut, deoarece populatia, mai ales cea din orase, este racordata la reteaua de distributie a apei, insa aceste surse raman foarte viabile pentru locuitorii din zonele rurale si pentru agricultorii care o folosesc la irigarea plantelor.www.Puturiapa-hidrogeofor.ro

admin

admin