Pe langa faptul ca tipurile de panouri solare ieftine produc caldura, ele mai sunt producatoare si de energie electrica, sursa fiind identica, deoarece aceste panouri fotovoltaice au nevoie de energia solara pentru a furniza un anumit tip de electricitate, aceasta instalatie reducand considerabil consumul de energie obtinuta pe cai conventionale. Este esential insa sa se cunoasca foarte bine modul lor de functionare si cum ar trebui sa fie instalate.
Panouri solare ieftine, componente de baza
Ele functioneaza gratie materialelor numite semiconductori, cum ar fi, de exemplu, siliciul. Aceste materiale sunt concepute pentru a absorbi lumina soarelui si a o transforma in energie electrica, proces care se numeste efect fotovoltaic. Fotonii de la lumina soarelui pun electronii de siliciu in miscare, generandu-se astfel curent continuu. Tarile principale care le produc sunt China, Japonia, Taiwan, SUA si Germania. Desi sunt instrumente care vizeaza reducerea consumului de energie, fabricarea lor are totusi un impact negativ asupra mediului.
Ca mod de alcatuire, trebuie spus ca aceste panouri nu includ parti metalice, singurele componente ale acestui tip de instalatii fiind modulele fotovoltaice, din siliciu, care sunt asamblate in scopul de a forma aceste panouri solare ieftine. Este vorba de niste celule cristaline plate, cu o grosime de 0,2 mm, fiecare dintre ele generand o cantitate slaba de electricitate. A le asambla este deci indispensabil pentru a produce o cantitate precisa de energie.
Tipuri de panouri solare ieftine
In momentul de fata, exista diferite tipuri de module fotovoltaice, distingandu-se cele din siliciul multicristalin, panglica de siliciu si siliciul monocristalin, acestea din urma avand un randament foarte ridicat, dar ramanand inca destul de scumpe. Pe de alta parte, randamentul lor scade considerabil odata cu cresterea temperaturii. In ceea ce priveste siliciul multicristalin, performanta sa este mai mult sau mai putin scazuta, insa are un pret abordabil. Panglica de siliciu are o performanta identica cu a celui multicristalin.
In afara de modulele fotovoltaice, panourile solare trebuie sa fie conectate la un dispozitiv electric care contine un regulator, o baterie si un invertor. Invertorul va servi pentru a transforma energia electrica de curent continuu generata de panourile solare intr-o energie de curent alternativ, acesta fiind utilizat direct sau stocat intr-o baterie si monitorizat cu regularitate.
Randamentul diferitelor tipuri de panouri solare ieftine
In general, invertorul va fi conectat direct la un contor al carui scop este de a masura cantitatea de energie electrica ce urmeaza sa fie distribuita in cladire. In alte circumstante, cand randamentul ramane scazut, este posibil sa se conecteze bateria la un generator cu scopul de a stabiliza productia de energie electrica.
Alegerea unor panouri solare ieftine se face in functie de dimensiunea si performantele lor. Dimensiunea si randamentul, de fapt, determina cantitatea de energie electrica ce poate fi produsa. Cantitatea de energie necesara se calculeaza in functie de consumul aparatelor de uz casnic, exprimat in W/h, inmultit apoi cu numarul de ore de functionare pe zi, apoi pe un an. Desigur, si pozitionarea lor este esentiala pentru optimizarea performantei