Sterilizator apa cu raze ultraviolete

sterilizator apa

sterilizator apa

Un procedeu extrem de simplu de eliminare a tuturor microorganismelor din apa, cum ar fi bacteriile, parazitii, virusurile, algele, este folosirea unui sterilizator apa, ceea ce inseamna de fapt expunerea apei la raze ultraviolete de o intensitate foarte mare, lumina UV avand capacitatea de a ucide organismele vii, degradandu-le structura celulara si ADN-ul.

Exista mai multe tipuri de astfel de dispozitive, in functie de puterea lampii. Utilizarea acestei metode este oarecum controversata astazi, unii sustinand ca nu este o metoda foarte eficienta, altii avand insa o parere exact contrara. Este totusi des folosita, mai ales pentru apa din acvarii, fiind utilizate lampi cu puterea intre 4 si 8 wati pentru acvarii de pana la 150 l, iar pentru cele mai mari fiind necesare lampi de 20 pana la 40 de wati.

 Eficienta unui sterilizator apa

Sistemul este foarte eficient daca merge 24 de ore din 24 in fiecare zi a saptamanii, si daca apa este clara si limpede. De asemenea, becul trebuie inlocuit in mod regulat, cam odata la sase sau la opt luni, ceea ce-i sporeste eficienta. Eficacitatea se diminueaza daca apa trece prea repede prin fata lampii, asadar, timpul de expunere ar trebui sa fie de cel putin o secunda. Eficienta se reduce si daca exista elemente intr-un sterilizator apa care blocheaza lumina, cum ar fi depozitele minerale de pe bec. Un avantaj este si faptul ca ajuta la prevenirea recidivelor ulterioare a agentilor patogeni, odata ce problema initiala a fost tratata.

 Avantajele si dezavantajele unui sterilizator apa

Trebuie sa se tina cont insa ca un filtru cu ultraviolete ucide fara discriminare, atat microorganismele nedorite, cat si cele benefice, care asigura un echilibru favorabil intr-un acvariu. De asemenea, razele UV pot distruge si micronutrientii cu care sunt hranite unele specii marine, cum ar fi coralii, prin urmare, razele trebuie intrerupte in timpul distribuirii acestora. Mai trebuie stiut ca razele acestea nu pot distruge decat organismele care plutesc in apa, prin urmare vor fi ineficiente pentru a trata unele boli bacteriologice deja instalate. Nu trebuie utilizate niciodata aceste filtre in timp ce se trateaza apa cu ajutorul unui medicament sau al unui alt produs.

 Riscurile implicate de un sterilizator apa

Se stie ca lumina ultravioleta este periculoasa pentru ochiul uman, de aceea trebuie absolut evitat a se indrepta privirea direct catre lampa fara o protectie adecvata, in momentele in care se utilizeaza un sterilizator apa. In timp ce se lucreaza dedesubt, se deconecteaza intotdeauna filtrul cu ultraviolete, pentru a evita orice problema ca becul sa fie lovit sau udat din intamplare.

In ultimii ani, sterilizatoarele cu raze ultraviolete destinate acvariilor au fost mereu imbunatatite, timpul de ramanere a apei in sterilizator a fost prelungit pentru a avea o mai mare eficienta chiar si asupra microorganismelor foarte rezistente, aparand modele din ce in ce mai interesante si mai eficiente. Sterilizarea cu raze ultraviolete face parte din metodele moderne de dezinfectare a apei, alaturi de microfiltrare, clorurare sau ozonizare, fiecare metoda avand caracteristicile sale, precum si avantaje sau dezavantaje.

Detalii pe WWW.filtru-casnic.ro

admin

admin