Echipamente IT-Tehnologie si inovatie

PicturesIn 1869 principalul mijloc de transport in lumile civilizate era trasura cu cai; peste fix un secol, omul face primul pas pe Luna. In anii 1850 se murea pe capete din cauza unor raceli banale, insa peste numai un secol se va realiza primul transplant de organe din lume. In Primul Razboi Mondial se foloseau porumbei calatori ca mesageri, acum posta electronica este la indemana oricui. Evolutie, deci din toate punctele de vedere. In fond, vorbim despre secolul vitezei. Cu toate acestea insa, multi sunt cei care considera secolul 21, secolul informatiei. Aparitia si dezvoltarea calculatoarelor a reprezentat o adevarata revelatie in societatea umana, avand ca principala consecinta tranzitia de la societatea industriala la cea informationala. Astfel, calculatorul si echipamentele IT, tehnologia, in general, a devenit o componenta prezenta in toate domeniile si activitatile de zi cu zi.

Evolutia tehnologiei si-a pus amprenta pe tot ceea ce inseamna viata economica, sociala, culturala etc, devenind un element obligatoriu si indispensabil, sinonim cu performanta si comunicarea interumana. Abordarea acestui subiect necesita dezbateri lungi, argumente si dovezi. Pe scurt, insa, oricine poate realiza importanta calculatorului si efectele acestuia in vietile tuturor. Introduse pe scara larga in domeniile activitatii productive fie ca este vorba de munca de birou, ori de activitati in hale de productie, echipamentele IT sunt ¨parteneri¨ de lucru si totodata o necesitate.

Prin echipamente IT intelegem: calculatoare de birou, laptopuri, servere, statii grafice, imprimante, copiatoare, scanere, echipamente wirelless, accesorii si componente calculator, etc. Toate acestea isi aduc aportul in activitati precum birotica, logistica, aprovizionare, productie, planificare, activitati de creatie, circulatia banilor, comert electronic, etc. Mai mult decat atat, calculatorul si echipamentele IT ocupa un rol deosebit in munca de birou, permitand rezolvarea eficienta a unor aspecte ce tin de intocmirea corespondentei, intocmirea formularelor de lucru, contabilitate, calculul costurilor, statistica si verificare, administrarea clientilor, imprimare documente, etc. In plus, echipamentele si serviciile IT sunt percepute de companii, indiferent de dimensiunile acestora sau cifre de afaceri, ca fiind o solutie ce le ajuta sa-si desfasoare activitatea in parametrii optimi de preformanta si cost. Cu alte cuvinte, acestea adauga valoare business-ului, fapt ce ajuta comapiile sa isi pastreze avantajul competitiv prin reducerea costurilor de timp, bani si efort.

De regula, acolo unde exista un calculator, exista si o imprimanta, utilizata pentru transpunerea informatiei din calculator pe hartie, fie ca este vorba de un document, poza, sau orice altfel de fisier grafic, un e-mail, ori un articol. Imprimantele se claseaza dupa mai multe criterii, in functie de scop si de rapiditate, de procedeu, de dimensiunile hartiei pe care se imprima, etc. Astfel, se disting doua mari tipuri de imprimante, cele cu jet de cerneala si cele laser. Primele sunt cele mai populare, datorita pretului scazut si calitatii bune a materialului tiparit, in timp ce imprimantele laser ofera o calitate ridicata la viteza inalta, cu ajutorul unui toner special. Un rol deosebit de important il au si consumabilele IT, care ajuta la preformantele imprimantelor si al copiatoarelor. Altfel spus, in functie de modelul imprimantei si al firmei producatoare, cartusele sunt disponibile in diverse combinatii.

Generarea, culegerea, transmiterea, elaborarea si raspandirea informatiei sunt sinonime cu tehnologia si echipamente / consumabile IT. Cu alte cuvinte, pretutindeni unde este prezenta informatia, ea devine obiect de prelucrare prin mijloace tehnologice care se constituie in ramura numita informatica. Rolul acestor echipamente este acela de a simplifica activitatile de zi cu zi, de a le valorifica si de a conecta oameni. Asadar, astazi este imposibil sa ne imaginam o lume lipsita de calculator si Comunicatii / IT.