Convertizoarele de frecventa sunt dispozitive special create pentru actionarea motoarelor de curent alternativ asincrone.
Printre avantajele principale pe care le prezinta convertizoarele de frecventa se numara turatia variabila si posibilitatea programarii acesteia, accelerare si decelerare controlata, schimbarea sensului de rotatie, protejarea motorului comandat, posibilitatea alimentarii unui motor trifazat din reteaua monofazata.
Mai pe scurt, pe lânga aceste avantaje enumerate mai sus, convertizoarele de frecventa sunt echipamente electronice care comanda si controleaza viteza de rotatie a unui motor de curent alterantiv prin reglarea frecventei si marimii tensiunii de alimentare a motorului.
Convertizoarele de frecventa sunt diversificate pe piata pentru a putea acoperi toate tipurile de nevoi, fiecare fiind cionceput în mod special pentru a oferi flexibilitate maxima de aplicare a sistemelor. În general convertizoarele de frecventa sunt utilizate în industrie si, în functie de necesitatea fiecarei intreprinderi acestea îndeplinesc anumite functii si caracteristici.
Printre cele mai importante functii ale convertizoarelor de frecventa se regasesc oprirea si repornirea automata, functii de economisire a energiei, programarea setarilor de referinta si multe alte functii care depind de tipul convertizorul de frecventa ales.
Convertizoarele de frecventa au un mediu de programare intuitiv, pentru a permite o pornire rapida a motorului si functii de sistem pentru implementarea controlului arhitecturii în cele mai avansate aplicatii toate cu maximum de eficienta energetica.
Motoarele pe care le pun în functiune convertizoarele de frecventa, sunt dispozitive electromecanice ce transforma energia electrica în energie mecanica.
Exista si convertizoare de frecventa cu modul de recuperare a energiei care ofera acces catre cele mai înalte tehnologii pentru a raspunde si a fi la curent cu cerintele actuale de pe piata în sectorul constructiilor civile.
Alegerea convertizorului de frecventa potrivit se face în functie de destinatia pe care o va avea acesta se ofera consultanta specializata, mentenanta si service tocmai pentru a oferi un serviciu de calitate pentru un produs necesar a fi achizitionat pentru buna desfasurare a activitatii.
Pentru toti producatorii de utilaje se ofera solutii personalizate pentru specificul activitatii.
Revenind asupra tipurilor de convertizoare de frecventa, mai exista unul ce este notabil pentru a fi exemplificat, convertizorul de frecventa vectoriala pentru sistemele de pompare si HVAC. Aceste convertizoare de frecventa vectoriale pentru sistemele de pompare sunt putin mai complexe, având mai multe functii, se adapteaza usor la mediu.
Printre functiile cele mai importante se regasesc ignorarea frecventelor de rezonanta, temporizator programabil, compensare debit, sistem de umplere controlata, alarma de functionare în gol, detectarea pierderilor de presiune din sistem si multe alte asemenea functii, special create pentru a usura manipularea dar sa si fie un bun sistem instalat pentru functionarea optima a motoarelor.
Convertizoarele de frecventa pot fi programate cu ajutorul calculatoarelor, acestea venind cu un soft care, o data instalat va asigura controlul optim al acestuia. Software-ul care vine împreuna cu convertizorul de frecventa are implementat un osciloscop virtual pentru urmarirea parametrilor principali, generarea de grafice si monitorizare.
Acum, indiferent de modelul de convertizor de frecventa ales, acesta trebuie sa îndeplineaca din punct de vedere al functionalitatii lui, cerintele de care are nevoie orice producator de utilaje – WWW.Ge-tech.ro.