Instrumente de scris, la moda si in ziua de astazi

instrumente de scris

instrumente de scris

In prezent, in epoca computerelor si a tehnologiei digitale, s-ar spune ca tipul traditional de instrumente de scris este pe cale de disparitie, deoarece tinerii, mai ales, prefera tastatura atunci cand vor sa comunice in scris ceva. Cu toate acestea, industria instrumentelor de scris este una destul de infloritoare si in momentul de fata. Acest lucru se datoreaza si reintoarcerii multora dintre semeni catre valorile adevarate ale trecutului. Fiecare dintre noi isi aminteste primii ani de scoala, cand isi lua notite cu stiloul sau cu pixul si isi facea temele pe caiete, scriind cu cerneala.

Instrumente de scris si originea lor

Insa si aceste instrumente pe care acum le numim traditionale, au o istorie a lor. Ele au aparut acum mii de ani, cand omul a simtit nevoia de a lasa insemnari despre el si lumea inconjuratoare. Atunci, oasele ascutite sau varfurile de pietre erau folosite pe post de stilou. Mai tarziu, egiptenii au dezvoltat o forma de scriere cu desene, folosind suluri de papirus pe care desenau cu instrumente confectionate din stuf. Romanii au dezvoltat o forma de scriere pe niste tablii de lemn acoperite cu un strat de ceara, iar ca instrumente de scris foloseau niste obiecte ascutite din metal.

Europenii au descoperit scrierea pe pergament cu toc din pana de gasca. Mai intai se foloseau majuscule, dezvoltandu-se apoi scrisul de mana cu litere mici.

 Primele instrumente de scris moderne

In anul 1790 a fost inventat creionul, concomitent in Franta si Australia, dupa care, in 1803 a fost brevetat primul toc metalic, cu penita de otel, inventie care a fost exploatata comercial abia din 1830, fiind mereu si mereu imbunatatita.

In 1884, un broker de asigurari a inventat primul stilou cu cerneala, iar cativa ani mai tarziu s-a descoperit principiul de functionare a pixului, insa versiunea lui moderna a fost conceputa chiar inainte de inceperea celui de-al doilea razboi mondial si a fost cumparata de guvernul britanic, versiune care a cunoscut un urias succes comercial, deoarece armata avea nevoie de instrumente solide de scris.

Pixurile si stilourile, cele mai apreciate instrumente de scris

In 1945, pixurile au patruns pe piata americana, fiind foarte scumpe la acea vreme, insa in 1953 un industrias francez a pus la cale un proces industrial de fabricare a acestora, care a redus foarte substantial costurile de productie, astfel incat pixurile au devenit obiecte ieftine, la indemana tuturor.

In anii 60, japonezii au inventat carioca, practic primul pix cu varf de pasla, pentru a contrabalansa productia americana de instrumente de scris. De atunci, producatorii au ramificat o varietate de modele care au devenit foarte populare in ziua de astazi.

Pixurile cu bila au fost concepute la inceputul anilor 80. Spre deosebire de cele conventionale, acestea scriu cu o linie mult mai lina si mai fina, iar de-a lungul anilor au fost mereu imbunatatite, in ziua de astazi ajungand la performante extraordinare. Prin urmare, nu s-ar spune ca epoca acestor instrumente de scris www.ectc.ro  s-a incheiat, dimpotriva, in pofida unei inalte tehnologii digitale folosita la scara foarte mare, stilourile si pixurile raman in continuare foarte cautate pe piata.

admin

admin