Pompa hidrofor – inima instalatiei

pompa hidrofor

pompa hidrofor

Despre hidrofoare am mai discutat in articolele noastre, insa, daca in trecut am privit intregul ansamblu punctand aspecte ale functionarii si care tin de utilitatea acestuia, in cadrul acestui articol vom discuta despre inima acestuia, mai exact. Pompa hidrofor, care rolul de propulsa apa prin intreaga instalatie casei dumneavoastra. Daca ar fi sa privim intr-un mod foarte simplist, am putea spune ca pompa are rolul de a impregna o forta de presiune sau vacuum asupra unui volum de lichid sau gaz. Pentru a realiza acest lucru exista mai multe principii de actionare, existand tot atatea tipuri de pompe.

Principiul din fizica pe care il regasim intr-o pompa hidrofor

Pentru hidrofoare se foloseste cel mai des pompa hidrofor care foloseste principiul centrifugii. Forta centrifugala este resimtita de catre orice corp sau volum aflat intr-o miscare rotativa fie in jurul axei proprii, fie in jurul unui punct exterior lui. Puterea acestei forte depinde de 3 parametrii, raza cercului descris de miscarea de rotatie, viteza de rotatie si greutatea obiectului. Lichidul dintr-o pompa hidrofor aflata in functiune intra prin gura de admisie care este pozitionate in dreptul partii interioare a elicei si este impins datorita fortei centrifugale foarte puternice catre iesirea pompei care este situata laterla fata de elicea acesteia.
Bineinteles, pentru a aplica forta de propulsie asupra lichidului, elicea unui compresor centrifugal are paletele dispuse intr-o maniera speciala pentru a putea crea forta de vacuum. Simplist vorbind, va puteti imagina un con cu baza foarte mare in raport cu inaltimea sa, avand pe suprafata conica a acestuia lamele dispuse in mod oblic fata de raza conului. Datorita acestei pozitionari atunci cand elicea se invarte in sensul acelor de ceasornic, in centrul conului se formeaza o forta de aspiratie cauzata de catre miscarea aerului (sau a lichidului). Toata aceasta forta este directionata printr-un canal spiralat spre gura de iesire. La orice pompa hidrofor cu centrifuga, gura de admisie are un diametru mai mare decat cea de refulare, asta pentru a spori nivelul presiunii.

Echipamentul de comanda pentru o pompa hidrofor

Un hidrofor nu poate functiona fara presostat, acesta este cel care comanda pompa hidrofor activand-o doar atunci cand rezervorul de compresie este golit intr-o anumita proportie. Exista doua tipuri de presostat, cel mecanic fiind oarecum invechit, noi recomandam folosirea unuia electronic deoarece acesta este mult mai robust (nu exista nici o membrana, asadar, riscul defectarii din cauza ruperii membranei nu mai este prezent), dar si ofera o precizie mult mai buna. Acest lucru se traduce printr-o fiabilitate mult mai buna a intregului echipament atat din punct de vedere al duratei de viata a echipamentului, cat si a consumului mult mai redus.
Asadar, aceasta este inima oricarui hidrofor. Pompa hidrofor este inima, iar presostatul electronic (sau digital la unele modele) este creerul intregului echipament. Bineinteles, la instalatiile mai complexe se pot folosi diferite echipamente de control si monitorizare a grupului de hidrofoare, insa despre asta vom discuta intr-unul din urmatoarele articole. Va asteptam pe siteul nostru, www.shop-einstal.ro cu si mai multe informatii dar si produse de cea mai buna calitate.

admin

admin