Prelucrari mecanice cu ajutorul diferitelor masini unelte

prelucrari-mecanice

prelucrari-mecanice

Cel mai cunoscut tip de prelucrari mecanice il reprezinta prelucrarile prin aschiere, iar aceste operatii se fac cu ajutorul diferitelor masini unelte pentru frezare, strunjire, rabotare, filetare, repidicare, brosare, mortezare sau filetare. Lucrarea in sine este reprezentata de indepartarea aschiilor de pe un semifabricat printr-o miscare care are loc intre piesa si unealta prelucratoare. Exista cativa parametri importanti care sunt luati in calcul intr-o astfel de prelucrare, cum ar fi turatia, viteza de avans, avansul de aschiere si adancimea de aschiere.

Prelucrari mecanice prin strunjire

Orice masina folosita in astfel de prelucrari mecanice are in componenta sa o parte fixa, denumita sasiu, care are rolul de a sustine celelalte componente ale ei, sanii, care realizeaza miscarea, coloanele pe care se misca aceste sanii, precum si mese care sustin piesele cu ajutorul unor dispozitive. Masina unealta este actionata de un motor, iar acesta poate fi electric sau hidraulic. Cea mai cunoscuta operatie de acest gen o reprezinta strunjirea, care se face cu ajutorul strungurilor, prin niste cutite atasate la ele. Piesa care urmeaza a fi prelucrata face o miscare de rotatie, iar cutitul una de avans. Aschierea se face pe suprafetele interioare sau exterioare ale pieselor, care sunt de obicei cilindrice, conice, dar chiar si plane. In astfel de prelucrari mecanice, piesele sunt fixate pe bacuri.

Strunguri folosite in prelucrari mecanice

Pentru prelucrarea prin aschiere exista mai multe tipuri de strunguri, insa doua sunt categoriile cele mai importante dupa care acestea ar putea fi clasificate. Din prima categorie fac parte asa-numitele strunguri carusel, la care axul principal are pozitia verticala, pentru a oferi o rigiditate mai buna. Piesele care se pot prelucra la aceste masini sunt cele care nu depasesc 800 cm in inaltime, avand un diametru minim de 80 cm si maxim de 270 cm, considerate lucrari grele, destinate fabricarii de generatoare, turbine sau motoare.

Cealalta categorie este reprezentata de strungurile tip revolver, pe care se pot monta chiar si 16 scule, ceea ce duce la o viteza mare de prelucrare, prin urmare, la marirea productivitatii.

Prelucrari mecanice prin frezare

Frezarea este tot o operatie de prelucrare prin aschiere a diferitelor suprafete profilate, cilindrice sau plane, executata cu ajutorul unei unelte numite masina de frezat. In acest caz, miscarea de avans o face piesa, iar miscarea principala, unealta, care are forma unui corp de rotatie, prevazut cu mai multe freze sau taisuri. Se executa doua miscari simultane, una de rotatie si una rectilinie continua, prima efectuata de freza, considerata si miscare principala, iar a doua de piesa sau de semifabricat, considerata de avans, si care poate fi facuta in sens vertical, transversal sau longitudinal. In aceste prelucrari mecanice, cel mai des sunt utilizate freze cilindrice sau cilindro-frontale.www.Mettem-cnc.ro

Am amintit aici doar doua tipuri de prelucrari prin aschiere, care sunt in general cele mai utilizate, insa domeniul este mult mai vast. De exemplu, rabotarea este operatia prin care se pot forma canale, iar prelucrarea canalelor interioare se poate face prin mortezare.

admin

admin