Stiai ca daca detii o firma sau o afacere, in special in domeniul alimentar, esti obligat legal sa efectuezi periodic tratamente de deratizare, dar si de dezinsectie? Daca nu te vei supune legislatiei aflate in vigoare vei fi amendat, iar acest lucru, suntem siguri, nu-ti surade deloc!
Ce spune legea in cazul deratizarii? Ca esti obligat sa faci o deratizare periodica la fiecare 6 luni. Intre aceste perioade, la nevoie, se vor aplica si deratizari curente, sau asa-zisele deratizari de intretinere. De asemenea, tot legea precizeaza ca aceste tratamente se vor efectua numai de catre personal specializat, care va utiliza doar produse avizate de Ministerul Sanatatii. Cei care nu respecta aceste legi pot fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei.
Cum stau treburile in ceea ce priveste dezinsectia? Exista 2 tipuri de dezinsectie: cea periodica, care se face din 3 in 3 luni, si cea de intretinere, care se realizeaza intre 2 dezinsectii periodice, in functie de prezenta vectorilor.
Cat despre dezinfectie, aceasta nu este obligatorie, dar este recomandata!
Ce este deratizarea?
Deratizarea in sine este un intreg complex de masuri ce se aplica cu scopul de a reduce populatia de soareci si sobolani, si de a o mentine la un numar cat mai mic.
Soarecii si sobolanii sunt niste mamifere rozatoare, care reprezinta nici mai mult, nici mai putin de o treime din fauna globului. In Romania se intalnesc 6 tipuri de astfel de rozatoare: sobolanul cenusiu, sobolanul negru de casa, sobolanul de apa, soarecele de camp, soarecele de casa si soarecele de gradina, care nu numai ca produc pagube materiale insemnate gospodariilor, dar pot raspandi si numeroase boli.
Cum pot fi combatute rozatoarele? Cel mai indicat este sa apelezi la serviciile de deratizare ale unei firme de specialitate pentru a fi sigur ca ai scapat de musafirii nepoftiti. Deratizarea se face pe tot parcursul unui an, dar primavara si toamna sunt cele mai indicate perioade.
Ce este dezinsectia?
Dezinsectia este acea actiune prin care toate artropodele daunatoare sau vectoare de germeni patogeni sunt combatute sau prevenite, astfel incat ele sa nu se mai inmulteasca si sa puna in pericol sanatatea oamenilor. Prin urmare, dezinsectia se face, in primul rand, pentru a preveni diverse boli, dar si pentru a creste gradul de confort al populatiei.
In Romania exista o multime de insecte, cele mai cunoscute fiind: tantarii, mustele, gandacii negri de bucatarie, capusele, puricele, furnicile, pleosnitele si cariul de lemn. Acestea nu numai ca te incomodeaza, in special tantarii si mustele, dar iti pun in pericol sanatatea, viata, si-ti pot aduce chiar si stricaciuni materiale. O firma specializata in oferirea serviciilor de dezinsectie iti va rezolva problema foarte usor.
Ce este dezinfectia?
Prin dezinfectie se urmareste decontaminarea mediului incojurator de actiunea diferitelor microorganisme care pot transmite diverse boli.
Cel mai indicat este sa apelezi la dezinfectie ca metoda de prevenire, decat ca una de combatere. In acest sens, se utilizeaza metodele de pulverziare, nebulizare sau termonebulizare. Solutiile utilizate au un spectru larg de actiune, neutralizand foarte rapid agentii patogeni precum bacteriile, virusurile sau ciupercile.
Unde este indicata dezinfectia? In birouri, bazine de apa, ferme zootehnice, arhive de documente, mijloace de transport, institutii publice, depozite alimentare sau gropi de gunoi.