Un echipament montan de iarna complet va poate salva viata

mormotaPeisajul oferit de munte pe timp de iarna este de cele mai multe ori atat de frumos incat ti se taie rasuflarea, insa pe cat de frumos si atractiv este muntele pe timp de iarna, pe atat de amenintator poate fi in cazul in care nu folositi un echipament montan de iarna adecvat. Suntem Mormota Land, un magazin online dedicat muntomanilor si pasionatilor de miscare in aer liber, iar datorita produselor pe care le oferim in regim de exclusivitate (in cazul unor articole) oferim siguranta si comfort tuturor celor ce au nevoie de echipament montan de iarna dar si pentru alte sezoane.

Cele mai importante aspecte ale unui echipament montan de iarna

Spuneam la inceput ca muntele ofera peisaje incredibile pe timp de iarna, insa cei ce se incumeta a urca pe munte fara un echipament montan de iarna bine pus la punct risca foarte mult, uneori chiar si viata. Din acest motiv dorim sa trasam caracteristicile dar si continutul unui echipament minim pentru o drumetie pe un traseu cu grad de dificultate usor-mediu, iar spre final vom oferi informatii (pentru cei nefamiliarizati cu muntele, si nu numai) despre ce trebuie facut in caz de urgenta pe munte.

In primul rand, cele mai importante elemente dintr-un echipament montan de iarna sunt incaltarile si accesoriile aferente. Mai exact, nici nu puteti sa va ganditi la a merge pe munte fara o pereche de bocanci adecvati. Acestia sunt cei care de cele mai multe ori pot face diferenta. Alegeti o incaltaminte usoara, care sa ofere suport ferm pentru glezna dar care sa nu forteze in nici un fel piciorul. De asemenea, la incaltare, nu strangeti prea tare sireturile, acestea trebuie sa fie legate astfel incat partea frontala a piciorului sa stea ferma iar glezna sa se poata misca fara efort.

Mai departe, un echipament montan de iarna trebuie sa contina o pereche de pantaloni adecvati traseului, iar ca si principiu general pentru intreaga vestimentatie, va recomandam sa mergeti pe doua principii, impermeabilitate si straturi. Vremea pe munte este imprevizibila, asadar, pregatiti-va pentru orice tip de conditii (senin, precipitatii, viscol, vant puternic, ger), nu neglijati nici un aspect ce tine de un echipament montan de iarna complet. Daca nu ati mai fost in drumetii montane pe timp de iarna este obligatoriu sa mergeti in grup de minim 3, insotiti de o persoana obisnuita cu traseul montan respectiv sau cu iesirile pe munte.

Ce trebuie sa faceti daca v-ati ratacit

In cazuri de urgenta, un echipament montan de iarna bun va poate salva viata. De cele mai multe ori turistii se ratacesc, asadar, pentru ca tot suntem in era telefoanelor inteligente, va recomandam cu caldura ca in rucsac sa aveti si o baterie solara de mare putere pentru a va incarca telefonul. In cazul in care porniti la drum asigurati-va ca aveti o harta si stiti sa va orientati. De asemenea, in cazul in care va rataciti, apelati la Salvamont insa numai dupa ce ati epuizat orice varianta de a va reorienta pe traseu. Folositi toate metodele de a va mentine temperatura corpului, nu consumati alcool, beti lichide calde iar in cazul in care se intuneca incercati sa faceti un foc (respectand normele elementare de prevenire a incendiilor de padure). In cazul in care nu puteti oferi coordonate sau alte moduri de localizare, folositi crengi de brazi si alte conifere pentru a face mult fum, astfel echipele de Salvamont vor avea un reper. In general, indiferent de situatie, pe langa un echipament montan de iarna adecvat, trebuie sa va documentati temeinic despre conditiile meteo. Nu porniti la drum daca exista coduri de avalansa, precipitatii, ger sau viscol. Iar, de asemenea, aplicati regula bunului simt cand mergeti pe munte.