Lipirea materialului inoxidabil se realizeaza cu ajutorul unui procedeu de sudare prin topire cu arc electric si electrod fuzibil. Pentru protectia arcului si a baii de metal se foloseste un gaz de protectie. In functie de caracterul gazului de protectie se disting doua variante ale procedeului: sudarea MAG (metal-activ-gaz), in cazul unui gaz activ, si sudarea MIG (metal-inert-gaz), in cazul unui gaz inert. Pentru a realiza aceste suduri ai nevoie si de materiale consumabile fara de care nu poti executa nici o sudura. Firma Facility Distrib iti pune la dispozitie consumabile sudura inox utilizate la lucrarile de sudare a otelurilor inoxidabile ce alcatuiesc instalatiile de procesare alimente sau alte procese din industria alimentara.
Unde sunt folosite consumabile sudura inox?
Procedeul de sudura inox este intalnit cel mai frecvent in varianta semimecanizata – viteza de sudare manuala si viteza de avans a sarmei electrod intotdeauna mecanizata – dar procedeul se preteaza cu usurinta si la mecanizare, automatizare si chiar robotizare, dovada instalatiile de sudare tot mai numeroase care pot fi intalnite in productia de structuri sudate (in special roboti de sudare).
Debitarea si prelucrarea se pot face prin procedee mecanice – foarfeca, polizor cu disc abraziv, masini unelte, masini de sanfrenat tevi sau cu plasma. Marginile debitate nu trebuie sa prezinte: rizuri, denivelari sau bavuri. In cazul in care aceste nergularitati depasesc limitele inscrise in documentatia de executie, atunci acestea se vor poliza pana la incadrarea in limitele de acceptabilitate specificate.
Marginile pieselor, cat si zonele alaturate (20 mm) trebuie sa fie curate, lipsite de oxizi, grasimi, vopsea, umezeala sau alte impuritati. Pentru curatarea pieselor din otel inoxidabil se vor folosi perii cu sarma din otel inoxidabil sau perii de plastic, materiale textile sau solutii degresante.
In cazul unor cerinte deosebite de rezistenta la coroziune si aspect, piesele din otel inoxidabil se vor proteja impotriva stropilor de metal topit cu o pelicula de praf de creta cu apa, pe o latime de minim 200 mm de o parte si de alta a imbinarii. In momentul inceperii procesului de sudare emulsia aplicata trebuie sa fie deja uscata.
Asamblarea se face prin puncte de prindere. Sudurile de prindere se vor executa cu acelasi material de adaos, regim si procedeu de sudare ca la sudarea primului strat. Avand in vedere faptul ca sudurile de prindere se includ in cordonul de sudura, acestea trebuie sa fie executate cu mare atentie si fara defecte – pori, cratere, fisuri, crestaturi.
Eventualele defecte trebuie eliminate inainte de sudarea propriu-zisa prin polizare si resudare. Prinderea in puncte de sudura se face mai intai la capete si apoi spre mijlocul intervalului. Lungimea punctelor de sudura va fi de 3 ori mai subtire decat grosimea piesei, dar nu mai mare de 30 mm, in cazul tablelor, si 15 mm, in cazul tevilor.
Scule si consumabile sudura inox folosite la sudura
– Ciocane si perii de sarma din otel inoxidabil ce se folosesc pentru indepartarea zgurii;
– Discurile abrazive utilizate pentru operatiile de debitare, polizare, slefuire. Ele sunt speciale pentru otel inox;
– Materiale de adaos folosite la sudare: electrozi, sarme, vergele cu compozitie chimica asemanatoare cu cea a materialului de baza.
Pentru realizarea unor suduri inox, firma Facility Distrib iti pune la dispozitie o gama larga de consumabile de calitate superioara precum: electrozi de inox, sarma de sudura inox, discuri de taiere, dar si pasta decapanta care te ajuta la inlaturarea stratului de oxizi format in urma sudurii.
Daca vrei sa ai parte de calitate, alege consumabile sudura inox de la Facility Distrib. Ai nevoie de informatii suplimentare despre firma si produsele Facility Distrib? Pentru detalii, suna la numarul 0371-159.978 sau trimite un e-mail pe adresa office@facilitydistrib.ro.
Articol oferit de 2biz.ro.