Formularul fiscal – ajutorul tau in afaceri

Formularul fiscal – ajutorul tau in afaceri 2

Formularul fiscal – ajutorul tau in afaceri 2Infiintarea unei firme presupune pe langa capitalul minim pe care trebuie sa-l investesti si multa pricepere, stres si birocratie. Trebuie sa iei in calcul toate actele necesare, forma societatii, obiectul de activitate, denumirea, suma, tipul de societate, daca societatea plateste sau nu TVA, trebuie sa faci dovada sediului social, trebuie completate declaratii pe proprie raspundere, precum si intocmirea specimenului de semnatura. Dupa ce toate acestea sunt stabilite si firma isi poate incepe activitatea, tu ca manager incepi sa-ti recrutezi personalul si sa demarezi productia sau prestarea de servicii. Insa pentru toate acestea ai nevoie si de diferite acte specifice, numite formulare fiscale.

Despre contabilitate

Contabilitatea s-a nascut deodata cu economia de subzistenta care era practicata in comuna primitiva. Astfel, putem defini contabilitatea ca fiind acea arta prin care se tin socotelile. Contabilitatea a devenit o stiinta si o arta deopotriva acum mai bine de 500 de ani cand Luca Paciolo di Borgia a elaborat un model matematic foarte elaborat, model care a  reprezentat punctul de pornire in aceasta stiinta.

Orice companie, societate sau persoana juridica trebuie sa tina contabilitatea firmei, contabilitatea avand drept scop stabilirea situatiei economice, cat si juridice a firmei.

Principalele functii ale contabilitatii sunt:

–          Functia de inregistrare si de prelucrare a datelor;

–          Functia de informare;

–          Functia de control a gestiunii;

–          Functia juridica;

–          Functia previzionala.

Atestarea documentara a oricaror operatii economice este o cerinta esentiala si necesara pentru bunul mers al lucrurilor. Astfel, documentele Formularul fiscal – ajutorul tau in afacericontabile se impart in:

–          Documente justificative;

–          Documente de evidenta;

–          Documente de sinteza;

–          Rapoarte.

Formularele fiscale

Exista mai multe tipuri de formulare fiscale, iar dintre ele le amintim doar pe urmatoarele: avize, facturi, fisa turist, monetar, nota de receptie, registru, bon de consum, nota de plata si adeverinta. Toate aceste tipuri de formulare fiscale se folosesc in contabilitatea unei firme.

Factura este acel document contabil care este emis de catre un furnizor catre un beneficiar sau client. Factura contine lista cu produsele vandute sau cu serviciile prestate. De asemenea, o factura trebuie sa contina datele de identificare ale furnizorului, cat si ale clientului, TVA-ul, pretul, cantitatea si valoarea pentru fiecare  produs in parte.

Formularul fiscal – ajutorul tau in afaceri 1Adeverinta sau chitanta este o dovada scrisa si prin ea se recunoaste un fapt sau un anumit drept al persoanei respective. Adeverintele pot fi de foarte multe feluri: adeverinte de venit, de somaj, de scolar, de sanatate, de pensionar sau adeverinta de salariat.

Avizul este acel document care insoteste marfa, fiind o instiintare scrisa si are caracter oficial. Avizul si factura sunt de nedespartit atunci cand se face livrarea unui produs.

Monetarul este inventarul banilor, bani care sunt sortati dupa valoare. El este intocmit de catre un manuitor atunci cand preda casa persoanei de schimb.

Registrul este un caiet in care sunt notate diferite date si acte, care au caracter administrativ.

Bonul de consum reprezinta acel act care justifica scaderea din gestiune a unui produs. Totodata el inregistreaza acel produs in evidenta contabilitatii.

Nota de receptie sau NIR este acel document care atesta receptia bunurilor, fiind si un document justificativ pentru gestiune.

Nota de plata este acel document prin care se atesta suma datorata catre furnizor.

O companie care-ti poate pune la dispozitie formulare fiscale este Tipografia Tipocar din Satu Mare. Formularele fiscale comercializate de catre aceasta sunt autocopiative sau offset, iar raportul calitate – pret este excelent. In acest mod gestionarea propriei afaceri va fi mai usoara.

Poti citi si despre jocurile lego.