Informatii pe care trebuie sa le stii despre un consult oftalmologic!

Lucrurile care ne plac sau ne relaxeaza, ne pot fi daunatoare. Statul in fata televizorului si lucrul la calculator sunt principalii factori care ne afecteaza vedere. Senzatia de ochi obositi sau durerile de cap, aparent, banale, pot ascunde afectiuni mult mai grave, care netratate la timp pot degenera si pot duce la complicatii grave.

Cel mai indicat este sa efectuezi, periodic, un consult oftalmologic. Totul dureaza maximum 20 de minute iar controlul propriu-zis nu este dureros. Asadar, pentru sanatatea ochilor, alege sa fii responsabil, alege consultul oftalmologic.

De ce este vital consultul oftalmologic?

Chiar daca majoritatea pacientilor trec pragul cabinetelor oftalmologice dupa varsta de 30 de ani, specialistii recomanda controlul oftalmologic inca de la cele mai fragede varste. Un astfel de control  trebuie facut inca din copilarie deoarece sunt afectiuni oculare care nu atrag in mod deosebit atentia pacientilor, dar pot avea consecinte majore asupra dezvoltarii vederii.

De regula, consultul oftalmologic se recomanda anual, iar la copii cu varste de pana la 10 ani si persoane in varsta, consultul oftalmologic trebuie realizat de doua ori pe an.

Atentie: vizita la cabinetul oftalmologic este obligatoriu cu sau fara simptome! Si da, trebuie sa mergi la oftalmolog chiar daca vezi perfect!

Simptome care te trimit la oftalmolog

–          lumini, cerculete, umbre

–          dureri la nivelul ochilor

–          pierderea temporara si brusca a vederii

–          lovituri la ochi

–          senzatie de corp strain in ochi (nisip in ochi) si orice alt disconfort resimtit la nivelul ochilor

–          ochii rosii

–          privire intetosata

–          lacrimari excesive

–          sensibilitate la lumina

–          disconfort la purtarea ochelarilor de vedere sau la purtarea lentilelor de contact

–          complicatii in urma interventiilor chirurgicale la ochi

Orice simptom, indiferent de intensitate sau nivel de disconfort, poate ascunde afectiuni grave ale ochiului sau, in cel mai bun caz, simple reactii adverse.

Consultul oftalmologic devine obligatoriu imediat ce apare orice inrosire, iritatie, durere, secretie sau schimbare brusca a capacitatii de vedere.

Afectiuni depistate la consultul oftalmologic si tratamente

O simpla vizita la medicul specialist iti poate salva vederea. Cele mai usor de depistat afectiuni sunt: miopia, hipermetropia, prezbitia, astigmatismul, daltonismul, cecitatea, strabismul, glaucomul, degenerarea maculara,  si alte boli ale ochiului.

De regula, la tratarea afectiunilor mai sus mentionate se recomanda fie tratament pe baza de picaturi si medicamente, fie purtarea lentilelor de contact sau a ochelarilor de vedere, fie interventia chirurgicala. Tratamentul variaza in functie de gravitatea simptomelor, tipul afectiunii si confortul pacientului.

De asemenea, in cazul depistarii unei afectiuni la nivelul ochilor, se recomanda si schimbarea stilului de viata, inclusiv, schimbarea alimentatiei.

Cum decurge un consult oftalmologic de rutina?

Pentru confortul tau afla ca un consult oftalmologic nu provoaca disconfort si nu dureaza mai mult de 30 de minute. Consultul se face intr-un cabinet de specialitate, acolo unde atmosfera este una placuta si intima.

La consultul oftalmologic medicul iti adreseaza cateva intrebari legate de istoricul tau medical, dupa care esti supus la cateva teste de rutine. Printre acestea se numara: masurarea acuitatii vizuale, masurarea tensiunii oculare, verificarea pupilelor, a corneei, a conjunctivitei si a tesaturilor inconjuratoare.