Aceste sisteme de alarme sunt proiectate pentru a detecta efractia si pentru a reduce orice patrundere nedorita intr-o cladire, indiferent daca este privata sau publica. Un alt rol al lor este de a preveni si de a permite securizarea diferitelor cai de acces in cladire.
Compunere sisteme de alarme
Majoritatea acestor sisteme de alarme anti efractie sunt compuse din diferite elemente, alese in functie de configuratia locului, tipul de protectie dorit si bunurile care trebuie protejate. Principalele componene sunt:
- 1. Centrala
Centrala este elementul principal pe care il au niste sisteme de alarme, aceasta fiind cea care controleaza toate celelalte elemente de control si detectie si se monteaza in mod obligatoriu intr-o zona protejata, departe de privirile celorlalti.
- 2. Modululul de comanda
Un moduld de comanda pentru sisteme de alarme este reprezentat fie de o telecomanda, fie de o tastatura aflata la intrarea in cladire. Cu ajutorul acestui modul puteti sa activati sau sa dezactivati sistemul in intregime sau pe zona. Aceasta este baza unor sisteme de alarma si trebuie amplasat intr-un loc sigur.
- 3. Senzori periferici exteriori
Acestia detecteaza o tentativa de patrundere in jurul locului astfel: detectorii infrarosii activi detecteaza patruderea unui intrus prin scindarea unui fascicul insfrarosu, bariera cu microunde detecteaza perturbarea creata de un intrus asupra microundelor, iar cablurile ingrobate (seismic, magnetic, presiune) detecteaza trecerile intrusilor.
- 4. Detectori perimetrali
Cu ajutorul lor, aceste sisteme de alarma antiefractie detecteaza tentativa de intrare prin spargerea cailor de acces. Acestia se compun din: detectoare de tip perdea (detecteaza radiatia emisa de un intrus la trecerea printr-un fascicul de detectare), detectoare seismice (protejeaza impotriva tentativelor de forare a peretilor) si detectoare de deschidere (cu contact magnetic, detecteaza deschiderea unui punct de acces, usi , ferestre)
- 5. Detectoare volumetrice
Acestea sunt compuse din: senzori infrarosii pasivi, care reprezinta elementele cu ajutorul carora niste sisteme de alarme detecteaza radiatia termica emisa de catre un instrus la trecerea prin grinzile de detectie, senzori cu ultrasunete, care detecteaza perturbarile create de un intrus pe un semnal ultrasonic, adica detecteaza miscarea aerului si sensori cu microunde, pentru a detecta semnalele de microunde emise (cand intrusul se deplaseaza, undele sunt modificate si senzosul activeaza contactul de alarma)
- 6. Alarmele propriu-zise
Acestea sunt, de obicei, cutii sonore simple in cazul sirenelor care pot fi asociate cu un flash luminos si care emit un sunet strident, destinat sa destabilizeze intrusii si sa alerteze vecinii.
- 7. Transmitatorul
Price transmitaorul pe care il gasiti la sisteme de alarme este legat la o linie telefonica sau la un modul GSM, care va semnala efractia serviciului de monitorizare si proprietarilor spatiilor, prin intermediul unor numere pre-programate.
Nivelul de securitate la sisteme de alarme
Alegerea elementelor necesare unor sisteme de alarme se face in functie de: tipul imobilului (daca este casa privata, daca este spatiu comercial sau de depozitare: garaje, fabrici sau birouri), continutul incintei (unde se gasesc obiectele de valoare, daca acestea sunt regrupate intr-un singur loc), numarul de zone si nivelul de securitate pe care vreti sa il asigure aceste sisteme de alarme (doriti sa asigurati doar caile de acces, doar zonele de trafic, sau toata suprafata).