Conform noii legi cu privire la identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor din domeniile de exploatare nonprofesionale, responsabilitatea de identificare si inregistrare a categoriilor mentionate mai sus revine in totalitate proprietarilor de animale, dar se va realiza de catre medici veterinari cu libera practica.
Persoanele fizice ce isi asuma aceasta responsabilitate vor beneficia din partea ANSVA de un decont al costurilor de identificare si inregistrare a animalelor mentionate.
Identificarea se face cu ajutorul crotaliilor vizuale, facultativ insotite si de crotalii electronice. La nivel european nu s-a stabilit inca un cadru normativ pentru introducerea crotaliilor electronice, dar, fiind adoptate de cat mai multe ferme, acest lucru va indemna Consiliul European la renuntarea inregistrarii pe baza de crotalii vizuale si mentinerea crotalilor electronice. Avantajul folosirii crotaliilor electronice este reprezentat de faptul ca proprietarii de animale au timp sa se obisnuiasca cu acest sistem facultativ de inregistrare si identificare a animalelor de pe fermele lor.
Crotaliile electronice contin un transponder RFID, capabil sa furnizeze codul unic de identificare al animalului atunci cand se afla in prezenta unui cititor electronic de transpondere. Crotaliile electronice se aplica la animalele din specia ovina si caprina, dar pentru managementul intern se pot aplica si la alte specii de animale.
Compania Bentley Romania s-a infiintat in anul 2005, fiind reprezentanta companiei Bentley Insturments INC din SUA. Aceasta din urma este recunoscuta pe plan mondial ca fiind una dintre cele mai importante companii producatoare de echipamente de laborator si echipamente destinate fermelor zootehnice si de mediu. Standardele ISO de calitate si mediu sunt respectate in procesul de productie al acestor echipamente. Subsidiara romaneasca Bentley Romania detine centre deschise in Timisoara, Brasov si Iasi, astfel fiind acoperita mare parte din suprafata Romaniei, fermierii avand acces la aceste mijloace obligatorii de identificare a animalelor pe care le au in proprietate.
Societatea timisoreana se adreseaza atat companiilor de stat, cat si societatilor private si, conform legislatiei, costurile de achizitie ale acestor produse de identificare vor fi rambursate prin intermediul programului ANSVA de identificare si inregistrare a animalelor de pe proprietati private.
Compania timisoreana pune mare accent pe calitatea produselor realizate, dar si pe seriozitatea cu care sunt prestate serviciile firmei.
Crotaliile electronice livrate de Bentley Romania sunt autorizate ANSVSA, au fost testate in laboratoare de referinta si intrunesc toate calitatile pentru o aplicare usoara, rezistenta, confort pentru animal, etc. Kit-urile de crotalii sunt de fapt 2 perechi de crotalii, cu acelasi cod, pentru ambele urechi (utilizate in identificare oficiala la ovine si caprine): o pereche de crotalii vizuale (inscriptionate laser) si o pereche de crotalii electronice (care contin in interior un transponder RFID ce furnizeaza codul animalului in prezenta unui cititor).
Este important de mentionat faptul ca aceste crotalii electronice de identificare si inregistrare a animalelor sunt facultative, elementul obligatoriu prin lege fiind doar crotaliile vizuale, cele inscriptionate cu ajutorul laserului.
Prin profesionalism si seriozitate, compania Bentley Romania reuseste sa devina partener de incredere pentru fermele din tara si pentru institutiile agricole de stat.
Puteti citi un alt articol interesant despre proiectarea sistemelor de vidanjare accesand link-ul urmator: http://www.scriuceva.ro/?p=3018 .