Contacor expert – expertul tău în expertize extrajudiciare

Contacor Expert

Contacor ExpertSigur ți s-a întâmplat să citești în presă sau să auzi pe la radio și TV sintagma: Icsulescu are expertiză în…, deși, probabil că respectivul n-avea nici o expertiză – nici judiciară, nici extrajudiciară – fiindcă n-a avut nevoie. Normal ca ar  fi anormal ca eu să folosesc o asemenea expresie fiindcă m-ar urechea profa de română din generală din cauză că nu am proprietatea termenilor. Potrivit Dicționarului de neologisme din 1986: „Expertiză s.f. Cercetare întreprinsă de un expert cu privire la o situație, la o problemă etc.; raport al unui expert.”

Acum, după ce ne-am lămurit în linii mari cu expertiza pe linie semantică, să intrăm puțin la amănunte pe linie economică. Aminteam de cea judiciară, care, după cum o arată și numele, se folosește în instanțe. Sunt însă și cele extrajudiciare. Care sunt acestea? Cum află studenții la economie care au cursuri cu Florinel Marian Sgârdea, conf. univ. dr. la Facultatea de contabilitate și informatică de gestiune din cadrul ASE: „Expertizele contabile dispuse din oficiu sau acceptate la cererea părţilor în fazele de instrumentare şi de judecată ale unor cauze civile şi/sau comerciale, ataşate sau nu unui proces penal, se numesc expertize contabile judiciare. Toate celelalte expertize contabile sunt extrajudiciare”. Nici eu n-o puteam zice mai clar!

Ce faci dacă, să zicem, îți trebuie o expertiză contabilă fie pentru a determina instanța să ceară una judiciară, fie pentru soluționarea amiabilă a unui litigiu? Trebuie să apelezi la un expert contabil. Nu la unul care și-a trecut el în CV această calitate fiindcă aceasta este părerea lui, ci la unul recunoscut legal. Dar la câți sunt, cum să-l alegi pe unul despre care există „suspiciunea” că e bun? Poate mai ușor este să găsești o firmă. Preferabil una care este de mult timp în activitate, cum este cazul Contacor Expert SRL (www.contacor.ro), societate care este membră a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.

Poate te gândești: Hmm, firmă? Știu eu cine află și cum mă trezesc la TV sau în ziare cu date din afacerile mele? Se poate, nimeni nu garantează că nu, însă atunci vor fi și repercursiuni pentru expertul respectiv deoarece, la fel ca avocatul, popa și medicul, trebuie să păstreze pentru el datele dacă nu este abilitat să le facă publice sau dacă nu este obligat pe cale legală să o facă.

Trebuie să mai țineți cont de un aspect. La fel ca alte firme de contabilitate, și Contacor oferă o paletă largă de servicii, de la evidența contabilă completă la activitate de cenzorat și de la înregistrarea documentelor primare la întocmirea de state de plată. Problema este că dacă apelați la un contabil sau la o firmă de contabilitate pentru alte servicii nu puteți apela la aceiași în cazul în care aveți nevoie de o expertiză contabilă, indiferent dacă este judiciară sau extrajudiciară, așa după cum comentează tot conf. univ. dr. Florinel Marian Sgârdea: „Nici expertizele contabile extrajudiciare nu trebuie să facă rabat din punct[ul] de vedere al calităţii. Independenţa şi competenţa profesionalã a expertului contabil trebuie sã asigure o documentare şi o fundamentare ştiinţifică şi expertizelor contabile extrajudiciare.”