Controlul medical periodic- vital pentru sanatatea oricarui angajat

C 1Controlul medical periodic – controlul preventiv, consta intr-o serie de metode clinice sau paraclinice ce sunt efectuate de catre un personal medical, cu scopul stabilirii unui diagnostic ori a verificarii starii de sanatate a pacientului.

Control se face periodic, pentru preintampinarea aparitiei unor boli, el fiind completat de o serie de examene de laborator. Un rol important in cadrul unui control medical il are anamneza, respectiv istoricul bolilor.

Controlul medical periodic este :

 • Activitatea de supraveghere activa a sanatatii angajatilor, in conformitate cu exigentele unul loc de munca
 • Pachetul de servicii medicale, ce difera de la un loc de munca la altul, in functie de riscurile de imbolnavire specifice, gen stres, efort, radiatii, zgomot, efort fizic, subtante toxice, praf, etc

Rolul unui control medical periodic este acela de a monitoriza periodic starea de
sanatate a angajatilor, pentru mentinerea capacitatilor acestora de munca la cele mai inalte nivele.

Printr-un control medical periodic se pot depista la timp bolile ce ar constitui un risc pentru viata si sanatatea celorlalti angajati din cadrul aceluiasi loc de munca.
Un control medical periodic poate confirma sau infirma aptitudinea in munca a unui angajat, in functie de postul pe care s-a facut incadrarea persoanei respective.C 2

Printr-un control medical periodic se pot depista si indeparta toti factorii eventuali de risc, dar si cei de accidentare.

Controlul medical periodic se realizeaza de regula sub coordonarea unui medic specialist /primar de medicina muncii, prin intermediul :

 • Sectiilor clinice de medicina a muncii si boli profesionale
 • Cabinetelor de medicina a muncii publice ori private
 • Compartimentelor de medicina a muncii din directiile de sanatate publica teritoriale
 • Cabinetelor de medicina a muncii din centrele medicale publice ori private
 • Sectiilor de medicina a muncii din institutele de sanatate publica

Prin lege, angajatorul este obligat sa asigure fondurile si conditiile necesare realizarii controlului medical periodic, el urmand sa programeze, cu acordul personalului medical, controlul medical periodic al angajatilor, urmarind si efectuarea integrala a acestuia. Angajatorul este obligat sa respecte recomandarile medicale rezultate in urma controlului medical periodic, el fiind cel care pastreaza fisele de aptitudine ce contin concluziile si rezultatele controalelor medicale periodice. Orice abatere de la aceste prevederi legislative atrage dupa sine tragerea la raspundere a angajatorului, in conformitate cu Legea nr. 319/2006.

C3Controlul medical periodic implica de regula analizele de sange pentru verificarea nivelului colesterolului in sange, glicemia, VSH-ul si trigliceridele.

La cererea angajatorului se mai pot face hemoleucograma, creatinina, ureea, teste hepatice, transaminazele, radioscopie cardiopulmonara  sau sumar de urina.

Un control medical periodic include si un examen oftalmologic, unul stomatologic si un examen ginecologic.

Analizele la sange ofera cele mai bune informatii despre sanatatea ta. Hemoleucograma, o analiza uzuala, confera informatii despre celulele sangelui, respectiv despre :

 • Globulele albe (leucocite sau WBC)
 • Globulele rosii (hematii sau RBC)
 • Hemoglobina (proteina cu fier ce se regaseste in componenta hematiilor, care le reda culoarea rosie, avand si rolul de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon in organism)
 • Hematocrit – reprezinta masa de globule rosii dintr-un anumit volum de sange exprimata in procente
 • Media volumului globulelor (MCV)
 • Media globulara a hemoglobinei (MCH)
 • Concentratia media a hemoglobinei (MCHC) si numarul de trombocite

VSH-ul – viteza de sedimentare a eritrocitelor, poate creste in infectii acute sau cronice, cu diverse localizari -in boli hepatice sau renale, in afectiuni inflamatorii, colagenoze, cancere, boli de sange etc.

Glicemia -nivelul de glucoza din sange -se situeaza intre 65 si 110 mg/dL. Hipoglicemia -diminuarea glicemiei, ne poate cauza pierderea cunostintei, in cazul unei scaderi semnificative. In caz contrar, apare riscul diabetului.

Valorile colesterolului ne vorbesc despre santatea arterelor noastre, motiv pentru care acestea trebuie atent monitorizate.  Colesterolul in exces in sange creste riscul infarctului miocardic, dar si pe cel al accidentelor vasculare cerebrale. Nivelul optim de LDL (colesterolul rau) trebuie sa fie mai mic de 100 mg/dl, in cazul colesterolului bun –HDL- nivelul dorit sau crescut fiind de 60 mg/dl sau mai mult. Trigliceridele, grasimi din sange care la niveluri ridicate (200 mg/dl si mai mult) cresc sansele unui infarct miocardic.

C4Testul Papanicolau este foarte important pentru depistarea aparitia cancerului de col uterin.

Examenul oftalmologic este recomandat sa se efectueze cel putin o data pe an. Daca stati prea mult in fata unui calculator, atunci e indicat ca acesta sa fie facut la un interval de 6 luni. Examenul poate depista, pe langa afectiunile oculare, si alte afectiuni ca diabetul, bolile de inima, hipertensiunea, colesterolul sau tumorile pe creier.

Controlul stomatologic este ideal sa se efectueze periodic, pentru prevenirea tratamentelor lungi, dureroase si costisitoare.

Legea privind medicina muncii obliga orice persoane angajata cu contract de munca, indiferent de domeniul de activitate, sa efectueze un control medical periodic cel putin o data pe an. Acesta previne accidentele de munca, bolile profesionale si descoperirea in faza incipienta a diferitelor afectiuni.

Consultatiile sunt complexe, iar in functie de conditiile de munca si de riscurile de imbolnavire de la locul de munca controalele pot fi efectuate de mai multe ori pe parcursul unui an.

Consultatiile se fac numai de catre un medic specializat in medicina muncii, care este prin lege obligat sa urmareasca si coreleze pachetul de servicii medicale oferite cu conditiile de munca.