Daca mergi la tara nu se poate sa nu intalnesti in fiecare gospodarie macar un cos de rachita, fie ca este vorba despre acele cosuri de rachita mari, in care se strange fanul, fie ca sunt cosuri mai mici pe care gospodinele le folosesc pentru culesul si depozitarea fructelor si a legumelor.
Si cum tot ce e bun si frumos trebuie pastrat si transmis mai departe, si orasenii au preluat cosurile de rachita si le-au adaptat la traiul lor modern, asa incat in orice mare oras poti vedea cate o doamna respectabila mergand la piata cu un cos de rachita, sau in orice casa gasesti cate un astfel de cos in care se depoziteaza rufele murdare sau diverse obiecte ce se vor ascunse de ochii lumii.
Despre cosuri de rachita si impletitul din nuiele
Impletitul din nuiele de rachita sau din salcie se mai intalneste si sub denumirea de impletit din lozie, fiind un mestesug sau mai mult o indeletnicire casnica, care se practica de foarte mult timp, in special, in zona Moldovei. Ba chiar mai mult, impletitul din nuiele isi are originea chiar in neolititic, fiind o indeletnicire mestesugareasca de cand lumea si pamantul, dupa toate dovezile aduse de cercetatori.
De ce au utilizat romanii dintotdeauna rachita in traiul lor de zi cu zi? In primul rand, datorita utilitatii acesteia:
– Pentru realizarea de garduri sau porti;
– Pentru hambare, cocina sau cotet;
– Pentru realizarea de cosuri pentru legume, fructe sau graunte sau cosuri pentru car, caruta sau sanie;
– Pentru prepararea cascavalului sau a mezelurilor;
– Pentru uscarea fructelor;
– Pentru ingrijirea albinelor;
– La pescuit;
– Pentru zdrobitul strugurilor;
– Pentru mobilier gen mese, scaune, lavita.
Dupa cum se observa, rachita si-a castigat increderea oamenilor datorita calitatilor ei deosebite si este utilizata cu succes si in ziua de astazi.
Cum sa-ti infrumusetezi locuinta cu cosuri de rachita
Cosurile de rachita au o functie dubla: aceea de depozitare, dar si de decor si tocmai datorita acestor calitati ele sunt deosebit de utilizate in locuintele moderne ale romanilor, si nu numai.
1. Baia si cosurile de rachita. Se utilizeaza in special pentru depozitarea rufelor murdare, permitand aerului sa circule si rufelor sa nu se imbacseasca pana cand le vine randul la spalat.
2. Cosurile de rachita si bucataria. Le poti folosi pe post de sertare de depozitare pentru diverse condimente, pungi si pungulite sau pentru decor.
3. Eleganta si rafinament in dormitor cu cosuri de rachita. Se face apel tot la functia lor de depozitare, in special in locurile “moarte”, cum sunt si cele de sub pat. In acest mod poti profita la maxim de orice mic locsor ramas liber. In plus, au un aspect estetic deosebit.
4. Ordine si disciplina pe hol cu ajutorul cosurilor de rachita. Dulapurile cu multe rafturi si cosuri de rachita pentru depozitarea pantofilor este un mod ingenios de a-ti amenaja holul.
5. Sa nu uitam si de gradina! Si nu in ultimul rand, si gradina ta se poate bucura de farmecul rustic si simplu al cosurilor de rachita. Fie pe post de decor, fie utilizate ca ghivece, cosurile de rachita sunt o solutie excelenta.
Daca vrei sa ai parte de calitate, alege cosuri de rachita de la Snagov Prod. Ai nevoie de informatii suplimentare despre firma si produsele Snagov Prod? Pentru detalii, suna la numarul 0745-024.301 si 0723-548.684 sau trimite un e-mail pe adresa aganea@yahoo.com.
Articol oferit de 2biz.ro.