Cum sa obtii un certificat energetic

certificat energetic

certificat energetic

Incepand din 2020 , clădirile toate e important să poata avea un consum care trebuie sa ajunga cat mai aproape la zero in ceea ce priveste energia.

Noua lege adoptata in acest sens, impune obligativitatea de a afişa certificatele chiar pe clădirile care sunt in proprietatea acestora sau in administrarea care e facuta de autorităţile publice, sau instituţiile care prestează servicii publice si care au suprafaţă utilă ce depaseste 500 de metri pătraţi.

Începand inca din 9 iulie 2015, apare obligativitatea aplicarii şi in cazul clădirilor a tipului acesta avand suprafaţă utilă care trece de 250 metri pătraţi.

Legea impune in acelasi timp si obligativitatea de a analiza introducerea sistemelor alternative care privesc energia obtinuta din astfel de surse regenerabile, atunci cand sunt construite clădirilor noi, dar şi în cazul in care se renoveaza major clădirile care deja exista.

Investitorii şi deasemeni proiectanţii e important să poata lua măsurile care sunt neaparat necesare astfel incat incepand de la 31 decembrie din 2020, clădirile care sunt noi să aiba un consum energetic aproape sau egal cu zero.

Paşii ce de regula trebuie sa fie urmati de catre proprietarii clădirilor ce obţin un astfel de certificat energetic privind performanra obtinuta si din acest punct de vedere, pot fi descrisi mai sus.

Certificatul de performanţa din punctul acesta de vedere al energiei este eliberat de auditorul energetic al clădirilor, atunci cand este solicitat de investitor, de proprietar sau de administratorului clădirii si al unităţilor de clădire.

Auditorul energetic poate avea dreptul, care e stabilit în baza unui atestat primit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice, in privinta realizarii auditul energetic specific oricaror clădiri sau al unităţilor clădirilor, de a întocmi certificatul acesta de performanţă energetică şi deasemeni de un raport privind auditul energetic.

El poate desfăşura o astfel de activitate ca si persoană fizică autorizată ori poate fi angajatul acestor  persoane juridice.

Până in 8 iulie 2013 s-au atestat deja aproximativ 1.387 auditori energetici, dupa cum arata datele care sunt furnizate pe catre site-ul Ministerului si al Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice. Majoritatea auditorilor energetici pot fi atestaţi în Bucureşti, aproximativ 403 insa se pot atesta si in judeţe asa cum ar fi spre exemplu Timiş, unde functioneaza circa 128, in Iaşi unde sunt cam 65, in Cluj cate 56, dar si Constanţa unde sunt atestati aproximativ 57, in Braşov unde activeaza 53, si deasemeni in Dolj , Bihor, judete in care se gasesc cirac 40.

Solicitantul acestui certificat energetic e important sa se poata adresa auditorului energetic ce e atestat in domeniul acesta si sa încheie un contract de prestări servicii.

Proprietarul ori administratorul, este important sa deţină şi sa puna la dispoziţia oricarui auditor energetic acele planuri pe care le au clădirile sau apartamentele respective, inceapand de la Fişa de cadastru OCPI sau de la contractul de vânzare-cumpărare, avand informaţiile care sunt legate de istoricul pe care il are respectiva clădire, si pana la modificările spaţiului si al domeniului de funcţionare şi de reparaţii.

Auditorul energetic e important să strângă in dosar documente cum sunt spre exemplu: planul general care priveste încadrarea în zona imobilului respectiv , pe o scara de la 1:2000, facandu-se precizarea acelor puncte cardinale cat si a planurilor de arhitectură pe care le au faţadele si secţiunile de subsol, de la parter, de la etajului curent si in acelasi timp al ultimul etaj, cat si al terasei.

admin

admin