Atunci cand vorbim despre instrumente muzicale ne vin in minte cele mai cunoscute dintre acestea si anume vioara, chitara, contrabasul, toba, trompeta si mai putin acele instrumente muzicale pe care le-am ascultat ocazional precum viloncelul, mandolina, pianul, flautul, naiul sau euphoniumul. Fiecare dintre aceste instrumente muzicale se incadreaza intr-o clasa speciala datorita principalelor caracteristici. Aceste calse catagorisesc instrumentele muzicale astfel: cu coarde, suflatori (din lemn sau din alama), de percutie si nu in ultimul rand cele electronice. Pentru a va alege instrumentul potrivit pentru dumneavastra sau pentru copil este necesar sa cunoasteti cateva informatii despre aceste grupe de instrumente muzicale si exemplele definitorii.
Instrumente muzicale cu coarde
In ceea ce priveste acest tip de instrumente muzicale cu coarde se deosebesc doua subcategorii si anume instrumente muzicale ciupite si instrumente muzicale cu arcus. Cele mai cunoscute instrumente muzicale ciupite sunt chitara si harpa, daca prima este mai accesibila, cea de-a doua este putin mai complicata, insa daca doriti sa o studiati cu siguranta va va incanta. De cealata parte, din categoria instrumentelor muzicale cu arcus fac parte vioara, viola, violoncelul si contrabasul. Chiar daca unele dintre acestea, cum este vioara necesita mai mult timp de studiu, sunt printre cele mai apreciate instrumente muzicale din lume. Mai trebuie sa stiti ca pianul, clavicordul si tambalul fac parte din aceasta categorie de instrumente muzicale cu coarde, dar sunt din categoria celor lovite.
Instrumente muzicale de suflat
Aceste instrumente muzicale de suflat sunt de doua tipuri, din punct de vedere al materialelor din care sunt construite. Astfel, avem instrumente muzicale de suflat din lemn si din alama. Cele mai cunoscute instrumente muzicale din lemn sunt fluierul, flautul, clarinetul, saxfonul, naiul si cimpoiul. De cealata parte, din alama avem instrumente precum trompeta, trombonul, cornul sau goarna. Multe dintre aceste instrumente le veti putea achizitiona de pe site-ul www.muzicastore.ro la preturi pentru toate buzunarele. Ca si o subcategorie aparte a instrumentelor muzicale de suflat mai sunt cele cu structura complexa precum orga sau flasneta, unde sunetele sunt produse datorita unei coloane de aer suflat mecanic in tuburi acordate, mergand pe principiul unui fluier. Tot din aceasta categorie mai gasim muzicuta, clavieta sau acordeonul ca si instrumente muzicale cunoscute.
Instrumente muzicale de percutie
Din categoria acestor instrumente muzicale de percutie le gasim pe cele cu ton definit cum sunt xilofonul, clopotele de diferite tipuri, timpanul sau clesta, dar si o alta categorie ce se incadreaza in instrumentele muzicale de percutie cu ton difuz. Din cele din urma fac parte tobele mici sau mari, tamburina, gongul sau talgerele.
Instrumente muzicale electronice
O ultima categorie de instrumente muzicale sunt cele electronice precum chitara electrica, pianul digital, orga electrica, samplerul ori sientetizatorul. Dintre toate acestea chitara electrica a prins cel mai mare avant pe piata si este utilizata cu succes de marii cantareti si de trupele ce au in componenta un chitarist.
Indiferent de tipul de instrumente muzicale care v-au atras atentia, este important sa aveti o cultura generala despre fiecare in parte. Atunci cand alegeti instrumentul trebuie sa va familiaizati cu cateva dintre ele pentru a gasi pe cel care vi se potriveste.