Referitor la executarea puturilor, exista mai multe metode de forare. Una dintre cele mai utilizate este forajul rotativ, care se face cu ajutorul unui burghiu si al unui tub gol, prin care circula lichidul de foraj.
La lucrarea de foraje puturi, prin actiunea rotativa a burghiului se disloca solul, care este scos la suprafata prin intermediul unei elice, prin interiorul tubului, fiind eliminat apoi printr-un orificiu. Pentru o astfel de sonda, sunt disponibile mai multe tipuri de burghie, cu un numar variabil de dinti rotitori, in functie de materialul pe care trebuie sa-l penetreze.
Foraje puturi in sistem clasic
Sistemul clasic foloseste o bara telescopica prin care forta verticala este transmisa uneltelor de sapare. Tuburile de foraj sustin in acelasi timp si peretii gaurii, iar instalarea lor se face cu ajutorul unui oscilator atasat la dispozitivul de forat.
Adancimea maxima la care se poate fora prin aceasta metoda este de 90 metri, iar diametrul maxim de foraj de 3000 mm.
O alta metoda este cea care foloseste un burghiu continuu, cu elice, care poate executa lucrarea intr-o singura trecere. Daca se utilizeaza un sistem de trolii, poate fi penetrata cea mai dura roca, iar prin adaugarea unei bare telescopice poate creste adancimea de forare.
Pentru lucrarile de foraje puturi cu diametre mici, tubul de foraj si burghiul se introduc simultan prin intermediul a doua capete cu sensuri opuse de rotire.
Foraje puturi cu diametre mari
Pentru gauri cu diametre mari, de pana la 1200 mm, se foloseste un tub exterior si un burghiu interior, dotat cu o elice continua, care sunt introduse in acelasi timp in sol. Astfel se construiesc si peretii de sustinere, betonul fiind trimis prin canalul din burghiu in momentul in care burghiul si tubul de foraj sunt retrase simultan, tehnica folosita in orice tip de sol care nu contine roci sau bolovani.
Pentru tipul de sol cu granulatie omogena se poate utiliza tehnica de presare a solului. Cu ajutorul unei pompe, betonul se introduce prin canalul din interiorul utilajului de comprimare, astfel se pastreaza zona de lucru curata, dispozitivele putand fi manevrate usor.
Constructia peretilor de sustinere, odata cu lucrarile de foraje puturi
O alta metoda prin care se pot realiza peretii de sustinere a forajului este amestecarea betonului lichid cu materialul care este dislocat de utilaj, prin care betonul se pompeaza in mod continuu. Utilajul folosit este alcatuit dintr-un mecanism de antrenare care are o cutie de distributie prevazuta cu iesiri pentru trei prajini si trei burghie. In amestec se introduc grinzi de anumite marimi, in functie de rezistenta pe care trebuie sa o aiba constructia respectiva.
Mai exista o metoda moderna prin care solul dislocat este folosit ca si material de constructie pentru executarea peretilor de sustinere, in amestec cu beton lichid.
In lucrarile de foraje puturi oferite de www.foraje-puturi-de-apa.ro in care se recurge la aceasta metoda, principalul avantaj il reprezinta productivitatea mare, dar si faptul ca nu se produc distrugeri ale mediului, deoarece nu sunt induse vibratii.