Pensule pentru pictura

pensule pentru pictura

pensule pentru pictura

Pensulele folosite in Artele Frumoase sunt printre instrumentele de baza din domeniul picturii, fiecare tehnica impunand anumite modele care raspund pe deplin nevoilor fiecarui artist, fie el un pictor profesionist sau un incepator. Acuarela, de exemplu, necesita pensule pentru pictura cu maner scurt, fabricate din par moale si elastic care absoarbe suficienta culoare, in schimb, pentru pictura la sevalet in ulei sau acrilice, se utilizeaza pensoane cu maner lung, cu fire din par de bou, suficient de rigide pentru a raspandit bine culoarea pastoasa, sau sintetice, mai moi, pentru a lasa mai putine urme in structura culorii.

Pensule pentru pictura, tipuri si alcatuire

Pensonul este format din trei parti de baza, care pot varia in functie de ceea ce trebuie sa se faca cu el: maner, manson si pamatuf. La cele pentru uzul artistic, mansonul si parul din varf trebuie sa indeplineasca anumite caracteristici; mansonul trebuie sa fie din alama placata cu nichel sau aur pentru a preveni rugina; manerul, din lemn de buna calitate, trebuie sa fie protejat de un strat de lac pentru a preveni deformarea cauzata de absorbtia de apa sau solventi, si ar trebui sa fie unul scurt, atunci cand este utilizat pentru lucrari mici si mijlocii, in acuarela, restaurari, sau pur si simplu ca hobby, sau lung, centru cele de mai mare anvergura. Parul din care se fabrica pensule pentru pictura trebuie sa fie de origine animala sau din fibre sintetice, conform tehnicii artistice utilizate si efectului final care se doreste obtinut.

Materia prima pentru pensule pentru pictura

Cel din par de jder, un animalul specific Siberiei, este cel mai utilizat in tehnica acuarelei. datorita elasticitatii si moliciunii sale. Lung, subtire si cu un varf fin, acesta are caracteristica unei greble, incarcandu-se cu multa de culoare pe care o elibereaza cu o sensibilitate extrema. Mai exista un alt tip, fabricat tot din parul unui animal siberian, penson mai putin valoros, care, chiar daca nu poseda caracteristicile primului, este foarte bun in acuarela si tempera, chiar si in pictura in ulei sau acrilice, pentru a realiza detaliile cele mai fine. Parul de bou este o materie prima pentru fabricarea unor pensoane potrivite pentru aproape toate tehnicile din pictura, fiind de culoare neagra sau maro, foarte elastic, durabil si relativ ieftin.

Varful, important in alegerea unor pensule pentru pictura

Pensulele din fibre sintetice au caracteristici similare cu cu cele din par de samur, dar au un cost mult mai mic. Pamatuful este conic si elastic, cu o capacitate mare de a prelua culoarea si apa, fiind foarte rezistent la uzura, cu exceptia momentului cand sunt utilizati anumiti solventi. Calitatea acestora le face ideale pentru a fi utilizate, contribuind astfel si la protectia lumii animale. De cea mai buna calitate sunt si acele pensule pentru pictura fabricate din par de porc, flexibile si elastice, folosite in principal pentru culorile in ulei si acrilice.

In afara de tipul de par si lungimea manerului, un alt aspect esential pentru alegerea corecta a unui penson este forma si marimea varfului. Pe piata exista o mare varietate, pentru utilizari diferite, dar in abordarea fundamentala referitoare la tehnicile traditionale de pictura, sunt doar cateva tipuri: pensule cu varful plat, pentru suprafete mari, cu varf rotund, pentru a desena linii sau detalii fine, gen „limba pisicii”, pentru atingeri usoare, finisaje si glazuri. www.ProfiArt.ro

admin

admin