Procesul de debitare prin lucru mecanic

ab8751fbf29ef1d1abd0085617a2bf74Cam toata industria producatoare se bazeaza pe o serie de procese prin care obiectele ce le folosim zi-de-zi iau viata din simple bucati de metal, plastic, lemn, si nu numai. Insa pentru asta sunt necesare zeci, sute chiar mii de operatii printre care, foarte multe sunt de debitare. Mai exact, debitarea implica un decupaj, o adjustare a dimensiunilor sau o rectificare a formei unei piese. Aceasta este facut folosind utilaje si echipamente speciale ce pot lucra fie pe una, doua, sau 3 axe, in functie de profilul acestora si al procesului. Suntem Tooltech International, furnizor de solutii complete si integrate pentru industria prelucratoare. Toate echipamentele si produsele oferite sunt axate in jurul diferitelor procese de prelucrare, cum ar fi prin aschiere, debitare, taiere si altele, fie in mod manual sau tip CNC.

La Tooltech International veti gasi echipamente si accesorii pentru procesele de debitare

Exista mai multe tipuri de echipamente de debitare, asa cum am si spus mai sus, insa cele mai uzuale sunt cele prin forta mecanica. Acestea folosesc freze speciale ce sunt impartite in doua categorii, statice sau rotative. Pe langa acestea, exista si echipamente de debitare ce folosesc moduri mai exotice, sa le spunem astfel, cum ar fi jeturi de apa sub inalta presiune, fascicul laser sau de plasma, dar si prin stantare; insa acestea sunt folosite cu precadere in industria speciala.

Despre echipamentele de debitare cu freze mai putem spune ca sunt si foarte populare, asta datorita faptului ca ele pot fi atat de mici dimensiuni dar si utilaje industriale masive. Cele de mici dimensiuni sunt folosite de cele mai multe ori in atelierele de productie a obiectelor promotionale si publicitare cum sunt cele de gravura. De cele mai multe ori, echipamentele de gravura mecanica sau Laser pot fi folosite si pentru procese simple de debitare pe doua axe sau chiar mai complexe, pe 3 axe.

Freze pentru debitare

Frezele de debitare sunt concepute pentru diferite tipuri de procese, insa cele mai des-utilizate (in micile ateliere si nu numai) sunt cele rotative. Capul acestor freze poate avea diferite forme cum ar fi sectiune verticala con, U, sfera, dreptunghi si altele. Aceste forme sunt cele care dicteaza tipul de muchii pe care piesa astfel decupata il va avea. De exemplu, la frezele conice, muchiile vor fi trapezoidale, sau usor curbate la cele cu cap sfera in sectiune.

In functie de tipul materialul folosit, aceste freze de debitare trebuiesc, sau nu lubrifiate. Este evident, ca pentru prelucrarea unor materiale moi, ca plasticul, lemnul sau aliajele metalice din Aluminiu, Cupru, si alte metale moi nu este necesara o lubrifiere in mod obligatoriu. Insa atunci cand se opereaza pe metale dure (otel, fier, fonta, etc.) lubrifierea frezelor de debitare este obligatorie.

Frezele de debitare statice sunt utilizate de cele mai multe ori pentru prelucrare sticlei dar si pentru alte procese in care este suficienta doar trasarea conturului de debitare, insa despre acestea vom discuta intr-un articol urmator. Pana atunci, ii asteptam pe toti profesionistii si nu numai sa ne viziteze pagina de internet pentru a afla mai multe despre noi dar si despre echipamentele oferite. Va asteptam!