Torcretarea betonului, o metoda pentru lucrari dificile

torcretare-betonPentru suprafete nelineare, in panta sau verticale, torcretarea betonului este metoda adecvata. Prin aceasta se intelege improscarea mortarului pe suprafetele respective. Acesta va face legatura cu suportul lor, care poate fi tot beton, zidarie sau cofraj, o plasa sau o armatura. Mortarul este aplicat astfel cu ajutorul aerului comprimat care il impinge cu viteza catre o duza ajustabila.

Torcretarea betonului, dispozitiv pentru realizarea operatiei

Se cunosc doua metode de torcretare: umeda si uscata. Este aleasa metoda adecvata vitezii si debitului mortarului care sunt avute in vedere. Pentru o mai mare viteza este indicat procedeul uscat, iar pentru un debit superior, cealalta metoda.

Angrenajul de torcretare a betonului prin metoda uscata de la Ignifguare.eu este folosit  de acum 60 de ani si pana in zilele noastre cu multa eficienta. Este vorba de un rotor prevazut cu niste camere. Peste el se afla o cuva iar sub el o flansa cu doua intrari si o iesire. Intrarile sunt una verticala si cealalta laterala, iar iesirea este laterala, la care este atasat un furtun. Prin acesta se transporta betonul la o duza gaurita pentru ca apa sa fie directionata spre mortarul uscat. La lucrarile mai mici, duza poate fi controlata si manual. Pe rotor este amplasata cuva in care se pune mortarul uscat, care trece prin jetul de apa, dupa care este improscat pe suprafata care trebuie tratata.

Calitatea betonului depinde de anumiti factori: cantitatea de apa care se pune la mortar si debitul aerului comprimat. Debitul trebuie sa fie destul de ridicat pentru ca mortarul sa se amestece cu apa in intregime, iar apa trebuie sa fie in cantitate adecvata pentru ca daca este insuficienta, ramane mult material uscat, iar daca este prea mare mortarul rezultat este subtire si se fixeaza greu.

Care sunt materialele necesare la torcretarea betonului

Desigur, materialul de baza este cimentul, apoi sfaramatura naturala de roca si nisip cu sort. Granulatia acestuia din urma este diferita, in functie de destinatia lucrarii. Trebuie mentionat faptul ca pentru rezultate optime, cimentul trebuie sa fie de calitate superioara, pastrat si transportat in conditii adecvate pentru a nu-si pierde din calitati.

 La ce fel de lucrari se aplica torcretarea betonului

Atunci cand o suprafata trebuie refacuta din cauza deteriorarii, mai ales la talazuri, versanti sau poduri, la consolidarea unor constructii, dar si la constructiile noi, se apeleaza la tehnica de torcretare a betonului pe www.ignifugare.eu. De asemenea, la constructia tunelelor, a silozurilor si rezervoarelor, precum si la piscine unde, fiind vorba de o lucrare de mai mici dimensiuni, se poate aplica cu succes metoda umeda.

Pe distante mari sau inalte este indicata metoda uscata, care are avantaje certe in folosire. Materialul fiind transportat uscat prin furtun, acesta nu mai trebuie sa fie curatat si este eliminat si riscul ca betonul sa se intareasca pe traseu, in conditiile unor temperaturi mari.

De asemenea, la capitolul pierderi, datorita ricoseului, ceea ce se risipeste este nisipul cu granulatia mare, care este mai ieftin, si nu cimentul care are un cost mai ridicat. Deci, este vorba mai mult de o pierdere de cantitate, dar care nu presupune costuri mari.

admin

admin