Ambalajele si materialele din care sunt confectionate

ambalaj

Ambalajele pot ambalajfi de diferite forme, marimi si pot fi realizate din diferite materiale. Oricare ar fi tipul ambalajului, scopul lui este acelasi, de a impacheta un produs in vederea pastrarii sau transportului.

Ambalajele se pot clasifica in functie de mai multe criterii practice, utilizate frecvent in utilizarea practica.

In functie de modul de folosire ambalajele pot fi de unica folosinta sau refolosibile (returnabile).

Un alt criteriu de clasificare pentru ambalaje este acela al materialului din care sunt realizate. In functie de acest criteriu, ambalajele pot fi:

  • Ambalaje din hartie si carton. Aceste ambalaje sunt ideale pentru impachetarea produselor alimentare, legumelor, fructelor sau produselor nealimentare. Cutiile de carton sunt destinate pentru marfurile cu dimensiuni variate. Daca vorbim de ambalaje din hartie putem aminti hartia Kraft. Aceasta hartie are proprietati de rezistenta ridicate si confera, tratata special, o protectie impotriva marfurilor ce contin grasimi sau impotriva uleiurilor. Alt tip de hartie pentru impachetat este hartia de matase, deobicei fiind folosita pentru impachetarea marfurilor fine, acolo unde se pune mare pret pe aspectul ambalajului;
  • Ambalaje din sticla. Aceste ambalaje din sticla nu sunt la fel de utilizate precum ambalajele din aluminiu sau din plastic, dar cu siguranta oricare dintre noi avem un astfel de ambalaj in momentul de fata in casa noastra. In anumite industrii aceste ambalaje din sticla sunt absolut necesare. Sticla este folosita in majoritatea cazurilor pentru realizarea sticlelor sau a borcanelor. Acestea sunt destul de riscant de folosit, in comparatie cu plasticul, dar reciclarea recipientelor din sticla poate avea efecte benefice asupra vietii noastra si asupra vietii planetei;
  • Ambalaje din metal. Din aceasta categorie de ambalaje fac parte box, paletii sau cutiile metalice. Acestea sunt ideale pentru pastrarea cafelei, produselor alimentare, ceaiului etc. Aceste ambalaje metalice prelungeste mult durata de viata a produselor din interiorul lor avand proprietati de izolator termic foarte bune. Din aceasta categorie fac parte si cutiile, dozele, sau caserolele din aluminiu. Dozele sunt ideale pentru imbutelierea bauturilor racoritoare sau a berii, pe cand caserolele din aluminiu pot pastra in conditii bune produsele alimentare;
  • Ambalaje din materiale plastice. La momentul actual, materialul plastic este cel mai folosit pentru realizarea ambalajelor de orice tip. In aceasta categorie putem enumera foarte multe produse ce au ca scop ambalarea unor produse, dar vom aminti doar cateva dintre ele: pungi, PET-uri, flacoane, bidoane, folii, caserole, blistere etcambalaj;
  • Ambalaje din material textil sau rafie. Aici putem aminti sacosele textile cu sau fara pliu, sacose textile din panza de bumbac tesuta etc. Aceste pungi textile sunt ideale pentru cumparaturi, ele prezentand proprietati deosebite precum rezistenta ridicata sau durata mare de viata, putand fi utilizate de foarte multe ori fara riscul de a se rupe. Din rafie se realizeaza sacii. Acestia se folosesc de obicei pentru transportul si depozitarea unor mase mari de legume, fructe etc;
  • Ambalaje din materiale complexe. In aceasta categorie se incadreaza ambalajele izotermice, aseptice, cutiile speciale (pentru arhivare, pentru depozitat bijuterii etc), pungi speciale (pentru impachetat, vidat etc), biodegradabile sau ambalajele artistice.

Datorita cererii tot mai mari de ambalaje si aparitiei unor noi produse de la an, la an a fost nevoie de realizarea ambalajelor din diverse materiale pentru a acoperi in totalitate gama de nevoi si cerinte atat ale producatorilor, cat si ale consumatorilor.