Produsele de unica folosinta – moda sau necesitate ?

PFarfurii si cutite, linguri si furculite, pahare sau servetele, in forme clasice sau viu colorate, pentru uzul comun ori pentru petrecerile cu dedicatie – le poti gasi cu usurinta aproape un orice magazin din tara noastra.

Si asta deoarece pe piata romaneasca au aparut in ultimii ani tot mai multe si variate produse din categoria veselei de unica folosinta, spre dezavantajul producatorilor de vesela clasica.

Din plastic, carton, materiale biodegradabile ori carton stratificat, produsele de unica folosinta sunt destul de practice  si la indemana oricui, preturile fiind destul de accesibile.

Mare parte din produsele de unica folosinta provine din import, producatorii autohtoni fiind inca destul de redusi. Si asta deorece costurile materiilor prime sunt destul de ridicate, ca si cele ale utilitatilor, fapt ce duce la costuri de productie mult prea mari. Multe au fost si zvonurile ca la noi in tara existau producatori care foloseau materie prima reciclata, fapt ce contravine normelor europene in domeniu.

P1Prin lege, este interzisa producerea veselei de unica folosinta prin reciclare, normele de calitate in domeniu impunand ca produsul final sa corespunda calitativ rigorilor actuale de pe piata.

Linguri, cutite, furculite, lingurite, farfurii de diferite forme si dimensiuni, ca si pahare de unica folosinta – le gasesti pe toate in rafturile magazinelor, de la cele de cartier pana la cele en-gros ori in hipermarketuri. Acestea sunt fabricate din material plastic (polipropilena si polistiren) sau din carton,  iar caserole de unica folosinta sunt din aluminiu.

Si ultima tendinta de pe piata in materia produselor de unica folosinta este cu siguranta vesela produsa din material biodegradabil.

Obiectele de vesela din material biodegradabil sunt produse din fibre vegetale, ce provin din plante regenerabile anual (gen trestia de zahar ce este prelucrata pentru obtinerea zaharului) si a caror exploatare si prelucrare nu afecteaza echilibrul ecologic natural.

Produsele de unica folosinta sunt complet biodegradabile in sol, in aproximativ 180 de zile.

Avantajele utilizarii produselor de unica folosinta din material biodegradabil:

  • Sunt foarte rezistente la temperaturi ridicate (100 grade C la apa si 120 grade C la ulei);
  • Pot fi utilizate atat pentru pregatirea alimentelor in cuptorul cu microunde, cat si pentru pastrarea acestora in congelator;
  • Usurinta in folosire.

P 2Din punct de vedere al pretului, produsele de unica folosinta din materiale biodegradabile sunt mai ieftine decat cele produse din carton plastificat decorat, dar mai scumpe ca produsele de unica folosinta din plastic sau carton.

In ultimii ani o dezvoltare speciala au inregistrat-o produsele de unica folosinta de nisa, un segment aparte ocupandu-l copii.

Paharele si farfurioarele frumos colorate, inscriptionate cu diferite vedete din lumea desenelor animate, sunt la mare cautare la petrecerile celor mici ori cu ocazia diverselor evenimente.

Produsele de acest gen sunt comercializate in baza unor licente, gama oferita fiind extrem de variata, de la seturi de pahare la farfurii,  de la servetele de masa imprimate cu eroi de desene animate sau din filme pentru copii la coifuri sau trompete, care mai de care mai speciale si fabricate pe gusturile celor mici.

Inarmat cu produse de unica folosinta de calitate, iti poti permite sa te rasfeti mai mult ca niciodata!