Lichidarea unei societati comerciale este o procedura tot mai des intalnita din cauza climatului economic nefavorabil din ultimii ani. Astfel, atunci cand profitul nu se ridica la nivelul asteptarilor, sau atunci cand afacerile merg in pierdere, lichidarea este o ultima solutie, motiv pentru care este nevoie de serviciile unui expert in domeniu care sa aiba ca obiectiv examinarea activitatii debitorului in raport cu situatia data si intocmirea unui raport amanuntit asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la insolventa. Mai mult decat atat, lichidatorul judiciar se va ocupa de toate operatiunile specifice unei astfel de situatii.
O societate comerciala dispare ca entitate economica, sociala si juridica o data cu dizolvarea si lichidarea ei. De mentionat este faptul ca lichidarea este precedata de diszolvarea societatii comerciale. Practic, exista trei etape care trebuie urmate in vederea incheierii unei afaceri, si anume: dizolvarea, lichidarea si radierea societatii comerciale. Astfel, apar urmatoarele operatiuni specifice:
– dizolvarea voluntara a societatii comerciale
– intocmirea si redactarea procesului verbal de lichidare
– intocmirea bilantului de lichidare
– lichidarea societatii comerciale si mentionarea acesteia in Registrul Comertului
– radierea societatii comerciale din Registrul Comertului.
Cauzele care stau la baza deciziei de lichidare sunt diverse, incepand cu expirarea timpului stabilit pentru durata societatii, imposibilitatea realizarii obiectivului de activitate al societatii, decizia asociatilor si terminand cu falimentul societatii. Pe langa toate acestea exista si alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv. In urma cauzelor, se disting doua tipuri de lichidare: cea benevola si cea judiciara.
Pentru ca totul sa decurga in parametrii normali este esentiala numirea unui lichidator judiciar, practician in insolventa, desemnat sa conduca activitatea debitorului si sa exercite atributiile stabilite de lege. Printre atributiile acestuia se numara: introducerea de actiuni pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna drepturilor creditorilor, precum si a unor transferuri cu caracter patrimonial, a unor operatiuni comerciale incheiate de debitor si a constituirii unor garantii acordate de acesta; aplicarea sigiliilor, inventarierea bunurilor si luarea masurilor corespunzatoare pentru conservarea lor, mentinerea sau denuntarea unor contracte incheiate de debitor. Mai mult decat atat, lichidatorul judiciar verifica creantele, incaseaza creantele din averea debitorului, rezultate din transferul de bunuri sau de sume de bani. In plus, acesta va avea in vedere vanzarea bunurilor din averea debitorului, in conformitate cu prevederile legii, si nu in ultimul rand, va avea in vedere incheierea de tranzactii, descarcarea de datorii, precum si orice alte atributii.
Pentru un dosar de lichidare solutionat in cele mai bune conditii, apeleaza la AMT Servicii, companie formata din consilieri juridici si avocati ce ofera servicii de asistenta, consultanta si reprezentare in fata instantelor, reprezentare si consultanta in relationarea cu tertii, precum si alte servicii. AMT Servicii impreuna cu lichidator judiciar Florin Saftoiu, ofera solutii optime pentru fiecare solicitare, indiferent de complexitatea ei. Astfel, Florin Saftoiu este persoana abilitata pentru obtinerea in cel mai scurt timp a rezultatelor. Prin aceasta colaborare nu numai ca vei lucra cu profesionisti, ci vei avea alaturi si una dintre cele mai cunoscute firme de profil, ce activeaza in acest domeniu de aproape 10 ani. Experienta, flexibilitate, corectitudine, responsabilitate si solutii eficiente, pe scurt: AMT Servicii. Pentru informatii suplimentare acceseaza pagina noastra de internet si contacteaza-ne!