La o prăjitură gustoasă şi apetisantă, acea linguriţă de bicarbonat pe care o adaugi în momentul preparării ei face diferenţa. Un element aparent insignifiant, în lipsa căruia, rezultatul ar fi dezastruos! Tot asa si o conectare la internet depinde foarte mult de cablul care uneste porturile computerului sau al laptopului tau de router. Desigur, in lipsa conexiunii wireless! Tocmai de aceea, un cablu FTP de calitate trebuie ales cu mare grija! De obicei, ne conectam la internet prin Wireless, deoarece putem sa ne luam laptopul cu noi la munte, pe o plaja insorita sau pe terasa din gradina bunicilor. In schimb, de indata ce ajungem în casa noastră, s-ar putea să avem pretentia unei conexiuni mai bune, cu ajutorul careia sa trimitem fisiere intregi de fotografii si documente arhivate, sa vorbim pe Skype cu prietenii din intreaga lume, sa avem video call-uri cu potentialii angajatori si nu numai. Si astfel, abandonam ideea de wireless pentru cea de wired, adica optam pentru o conectare la internet prin cablu! In aceasta situatie, laptopul sau tableta isi pierd portabilitatea si se transforma in “unitati centrale”. Cum? Cu ajutorul unor setari si al unui cablu FTP.
Ce este un cablu FTP?
Probabil nu o data ai vazut un cablu de internet, mufat la ambele capete, acel cablu care, neasezat corespunzator, ti se „agata” de tocurile stilleto sau de botosii accesorizati cu diverse figurine. Iar daca deja esti parinte, situatiile in care premergatorul bebelusului tau lasa un adevarat dezastru in urma, cu covoare rasturnate de-a valma, scaune trantite si cabluri scoase din toate porturile posibile iti sunt mai mult decat familiare.
Ei bine, acele cabluri pe care le-ai pus de mii de ori la loc, cu mufele intact sau dezasamblate, sunt de doua tipuri: cablurile FTP si UPT. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt cele din prima categorie. Prescurtarea de cablu FTP vine din englezescul Foiled Twisted Pair Cable, tradus in limba romana prin “Cablu cu perechi rasucite in folie”. Daca ar fi sa dam o explicatie putin mai tehnica, un cablu FTP este de fapt unul de tip UTP (“cablu cu perechi rasucite neecranat”) imbunatatit, adica acoperit cu o folie. Rolul acestui invelis, o foita protectoare asezata intre fire si mantaua cablului de internet, este acela de a proteja cablul factori externi, precum si de interferente. De asemenea folia de ecranare, realizata din aluminiu, poate folosi si in procesul de impamantare. De obicei, orice laptop, in lipsa unei conexiuni wireless, este conectat la internet cu ajutorul unui cablu FTP cu sufa. Sufa este cea care da de fapt rezistenta cablului de internet in cazul in care acesta masoara cativa metri si este intins pe o lungime mare si datorita greutatii lui ar putea ceda.
Tipuri de cablu FTP
Potrivit furnizatorului castel.ro, cablul FTP se gaseste in mai multe forme, tipuri si dimensiuni:
Cablu FTP cu sufa 8 fire de cupru Q5+, cablu FTP cu sufa categoria 5 Well, cablu FTP categoria 6 Brandrex, cablu FTP categoria 7, cablu FTP LSOH, cablu FTP cu sufa manta PVC, cablu FTP cu sufa manta polietilena. Practic, diferentele dintre acestea sunt determinate de calitatea materialelor folosite, dimensiunea firelor component, rezistenta sufei si materialul din care este realizata folia. Indiferent de alegere, un cablu FTP este indispensabil la casa oricarui om care tine pasul cu tehnologia!