Clădiri ce au nevoie de certificat energetic

certificat energetic

certificat energetic

Proprietarii sunt in momentul de fata obligaţi să aiba un certificat al performanţei din punctul de vedere energetic, in cazul clădirile ce aceasta le au, cand isi doresc sa faca o vinzare insa si daca isi doresc sa inchirieze un apartament sau case, iar contractele care sunt încheiate în lipsa certificat se anuleaza.

Obligativitatea de detinere a unui certificat energetic e introdusă prin intermediul procesului de aplicare privind Legea nr. 159/2013 care prevede in primul rand modificarea cat şi completarea unei Legi anterioare care a fost Legea cu nr. 372/2005 in ceea ce priveste performanţa energetica pe care clădirea o are. Acest act normativ care este aferent modificarilor a fost publicat de la data de 20 mai 2016 in moment cand în Monitorului Oficial a aparut legea , ea intrand în vigoare la data de 19 iulie.

Ceea ce este important sa retinem in privinta certificatelor energetice este ca proprietarul sa aiba acest certificat si sa-l prezinta cumpărătorului, sau chiriaşului, asa dupa cum este cazul.

Confor noilor reguli, atat proprietarul insa si administratorul clădirilor sau al unităţilor specifice de clădire, cum este spre exemplu apartamentele, pot fi obligati să ofere atat cumparatorilor cat si chiriaşilor, inainte sa perfecteze contractul, acesta copie a unui certificat energetic, in asa fel incat ei să ia cunoştinţă de toate informatiile in privinta performanţei energetice a clădirii.

In ceea ce privesc anunţurile ce sunt de vânzare sau de închiriere, atat proprietarul cat si administratorul clădirilor respective sau in privinta apartamentului, e cel autorizat sa dea informaţii in ceea ce priveste certificatul energetic.

In momentul in care se încheie un contractul de vânzare-cumpărare, el care e proprietarul cladirii sau apartamentului, are obligatia sa cumpere certificatul si este de dorit sa fie prezentat în original.

Contractele care sunt aferente unor tranzactii cum ar fi cele de vânzare-cumpărare si al tranzactiilor de închiriere, care se încheie în lipsa unui certificat, se supun nulităţii relative şi sunt atacate si în justiţiei de părţile care încheie un document sau in alte parti terţi.

La data cand este înregistreaza un contract de vânzare-cumpărare, ori unul de închiriere, proprietarul respectiv are obligatia sa depuna la un organ fiscal care poate sa aiba competenta in acest domeniu, copia respectivului certificat energetic.

Certificatul care va atesta performanţa aceasta energetica este întocmit la clădirile ce se construiesc, ori al celor ce sunt in vanzare sau care se închiriază, sau in cazu celor ce se supun unor renovări majore.

Documentul ce este necesar in privinta locuinţelor unifamiliale, al blocurile in care sunt locuinţe, al birourilor si clădirilor care sunt aferente unor instituţii de învăţământ, la spitale si hoteluri deasemeni la i restaurante, la sălile de sport, la clădirile ce sunt aferente unor servicii ce sunt de comerţ sau la tipurilor diverse de clădiri care sunt consumatoare de energie, la clădirile care se gasesc în proprietatile si administrarea unor autorităţi publice, la instituţiile ce prestează servicii publice.

Alte detalii in legatura cu aceste certificate pot afla cei interesati prin intermediul site-urilor de specialitate.

admin

admin