Hidroizolatii fundatii si drenarea apei

hidroizolatii fundatii

hidroizolatii fundatii

A combina un invelis rezistent la apa cu un sistem de drenaj este cel mai eficient mod de a izola bazele unei cladiri. Invelisul hidroizoleaza peretii subterani, in timp ce drenajul colecteaza si evacueaza apele subterane inainte de a ajunge in constructie. Sistemul de hidroizolatii fundatii este un proiect major care implica o lucrare de mari dimensiuni de excavare, pentru care se recomanda inchirierea unui excavator. Exista mai multe sisteme de etanseizare a fundatiei, prin urmare si mai multe materiale care pot fi utilizate, nivelul de performanta fiind determinat de natura spatiilor subterane, zidarie, sol si umiditatea acestuia.

 Hidroizolatii fundatii, metode diverse

Pe scurt, exista doua principii: pe un sol nisipos sau pietros apele curg in mod natural, prin urmare nu este necesar un sistem de drenaj, este suficienta impermeabilizarea fundatiei, in schimb, intr-un teren argilos, care retine apa la suprafata, este obligatoriu un sistem de drenaj, in combinatie cu etanseizarea peretilor.

Mai intai, fundatia trebuie degajata pana la talpa, in jurul intregului perimetru de constructie, sapandu-se un sant pe o latime de circa 80 de centimetri, care permite muncitorilor sa se miste in largul lor si fara riscuri. Urmeaza localizarea drenajului, stiind ca, indiferent de configuratia locului, principiul este acelasi: curgerea are loc din punctul cel mai inalt spre punctul cel mai de jos. In lucrarile complexe de hidroizolatii fundatii, apa este dirijata spre canalizare, scurgerea avand nevoie de  o panta construita in functie de topografia locului, adica mai mult sau mai putin inclinata.

 Sistemul de drenaj in hidroizolatii fundatii

Amplasarea ei poate fi facuta in doua locuri, la talpa casei, dupa schema clasica, sau la distanta, daca imobilul este inconjurat de o lucrare de zidarie, cum ar fi terasa, sau de trotuare. Este foarte important ca zidaria descoperita sa fie foarte bine curatata de urmele de noroi, plante sau moloz, un curatator cu presiune fiind mai eficient decat jetul de apa, dupa care urmeaza aplicarea produselor bituminoase. Dupa ce peretele este complet uscat, se aplica primul strat, incepand de la talpa casei, de jos in sus, amestecand puternic, pentru a evita formarea bulelor de aer, pana la circa 15 cm deasupra nivelului solului. Temperatura in timpul aplicarii nu trebuie sa fie mai mica de 5 grade, dar nici mai mare de 30 de grade Celsius si, bineinteles, produsul nu se utilizeaza pe timp de ploaie.

 Etape finale in hidroizolatii fundatii

Dupa cateva ore se aplica al doilea strat, in aceeasi directie ca si primul, avand o grosime care nu trebuie sa depaseasca 4 mm. Se asteapta uscarea completa, chiar si pana la 5 zile, in functie si de conditiile meteorologice, pentru a trece propriu zis la aplicarea membranei de etanseizare. Urmatoarea etapa in lucrarile de hidroizolatii fundatii o reprezinta trasarea reperelor pe perete pana unde va fi incorporata marginea superioara a membranei, apoi aplicarea ei se va executa de catre doua persoane, deruland-o si lipind-o pe perete, avand grija sa ajunga pana la nivelul solului. Pentru a se simplifica efortul, poate fi fixata provizoriu prin lipirea ei in partea de sus cu banda adeziva, dupa care se fixeaza in cuie.

Detalii pe www.izomarprestconstruct.ro

admin

admin