Poarta spre rezolvarea problemelor: Psihoterapie de grup!

Poarta spre rezolvarea problemelor Psihoterapie de grup!

Crezi ca esti singurul care se confrunta cu aceasta problema? Adaptabil din capitala prin psihoterapie de grup vine in intampinarea ta si te ajuta sa te deschizi: exista multi altii ca tine care trec prin aceleasi situatii si cauta raspunsuri si solutii. Vrei si tu o mana de ajutor?

Ce este psihoterapie de grup?

Poarta spre rezolvarea problemelor Psihoterapie de grup!Pe langa metoda terapeutica, atunci cand te intalnesti intr-un grup mare, intre 8 si 12 persoane, cu scopul de ajutor reciproc, de a primi forta si raspunsuri si de a da forta la randul tau membrilor grupului astfel incat sa se gaseasca raspunsuri si solutii pentru toate problemele ce-i macina pe membrii grupului, se numeste psihoterapie de grup.

Retine ca psihoterapia individuala se adreseaza oricui, indiferent de problema cu care se confrunta. In schimb cand vine vorba despre psihoterapia in grup, trebuie sa stii ca grupurile se formeaza numai in jurul unui anumit subiect. Altfel spus, mai intai apare tema de gandire si apoi grupul in jurul acestei teme. Iar ca exemplu, caci toate lumea este familiarizata cu aceasta problema, sa luam dependenta de droguri. Mai intai se infiinteaza grupul de sustinere iar apoi, unul cate unul, apar si membrii care au nevoie de ajutor ca sa invinga aceasta crunta dependenta.

In cazul grupurilor se poate aplica orice forma de psihoterapie, insa se pune totusi accent pe psihoterapia psihodinamica, de exemplu cea adleriana, contextul grupului fiind folosit drept mecanism al schimbarii.

Cate tipuri de grupuri exista? Putem spune ca exista 3 tipuri de grupuri terapeutice dupa cum urmeaza:

1. Grupurile de sprijin. Grupurile iau nastere in jurul unor subiecte dureroare precum pierderea unei persoane dragi, fobii, anxietate, evenimente traumatice sau dependente;

2. Grupurile de antrenament al unor deprinderi. Este vorba despre managementul furiei sau al stresului, despre depasirea timiditatii, despre invatarea de tehnici de relaxare sau cresterea asertivitatii;

3. Grupurile de psiho-educatie. Sunt grupuri interesate de subiecte dintre cele mai diverse din domeniul psihoterapiei si al psihologiei. Sunt asemanatoare cu trainingurile si cursurile, grupul fiind susutinut de catre un psiho-terapeut, nu de un trainer sau profesor.

Care sunt principiile psihoterapiei de grup? Le putem rezuma la 10 principii formulate de catre Irwin Yalom, un psihoterapuet de referinta:

1. Inspirarea sentimentului de incredere in viitor, de speranta si siguranta a reusitei;

2. Universalitatea;

3. Impartasirea de informatii;

4. Altruismul;

5. Recapitularea corectiva;

6. Dezvoltarea abilitatilor;

7. Imitarea comportamentului;

8. Invatarea sociala;

9. Coeziunea;

10. Catharsis-ul.

Cu cine si unde pot face psihoterapie de grup?

 

Daca esti din Bucuresti, echipa Adaptabil te asteapta la psihoterapie de grup, maxim 10 persoane in acelasi grup, sedinte care au loc intr-un mediu placut, relaxant si prietenos. Astfel, toti cei care au ceva in comun sunt adunati la un loc de catre psihoterapeutii Adaptabil si sunt incurajati sa vorbeasca gasind sprijin si intelegere in fiecare membru al grupului caci toti sunt asemanatori si trec prin aceleasi intrebari si chinuri.

Da, stiu, este bine sa vezi ca nu esti singur in aceasta lume si ca sunt oameni care chiar te inteleg. Ce ar fi daca impreuna ati putea gasi raspunsurile si rezolvarile la probleme? In acest scop, echipa Adaptabil prin psihoterapie in grup va ghideaza pasii inspre o noua viata!

Daca vrei sa te bucuri de servicii de calitate, alege psihoterapie de grup de la Adaptabil.ro. Ai nevoie de informatii suplimentare despre echipa si serviciile Adaptabil.ro? Pentru detalii si programari, suna la numarul 0726-852.395  si 0722-542.460 sau trimite un e-mail pe adresa tedy@adaptabil.ro.

Articol oferit de 2biz.ro.