Imprimanta inkjet – imagine si grafica la superlativ!

Imprimanta inkjet – cea mai performanta imprimanta care te ajuta sa imprimi fotografii la o calitate tehnica superioara, texte alb-negru si color, atat la birou cat si acasa, a devenit de cativa ani un accesoriu obisnuit.

Pe piata se gasesc o multitudine de modele si tipuri de imprimante inkjet, preturile acestora fiind destul de accesibile.imprimanta inkjet

Printurile sunt mari, de calitate deosebita si rezistente in timp, calitatea hartiei, a cernelurilor si a capetelor de citire fiind esentiale in cazul unei imprimante.

Multi producatori utilizeaza deja cernelurile proprii, dar si modalitati speciale de plasare a picaturilor de cerneala pe hartie, calitatea printurilor depinzand in mare masura de aceste aspecte deloc de neglijat.

Iar pentru prelungirea duratei de viata a printurilor, acestea sunt stocate in medii intunecoase sau pot fi montate in spatele diferitelor panouri speciale.

In ultima vreme durata de viata a imprimantelor a crescut destul de mult, calitatea acestora fiind mult imbunatatita.

Imprimantele inkjet se gasesc in comert la un pret destul de redus, comparativ cu cel al imprimantelor laser. Ele imprima culoarea prin aruncarea jeturilor microscopice de cerneala prin duze, acestea fiind dispuse vertical si traversand hartia de la dreapta la stanga. Aceste produse sunt recomandate in cazul printurilor de poze, a graficelor color, de o calitate superioara.

Spre deosebire de imprimanta laser, imprimanta inkjet este mai convenabila. Chiar daca pretul de achizitie al consumabilelor este destul de ridicat, calitatea fotografiilor si a graficelor este cea mai buna, iar costul efectiv al imprimantei este destul de redus. Dezavantajul este ca uneori, cand se foloseste un cap comun al imprimantei, o culoare se consuma mai repede. In acest moment nu veti mai putea printa, chiar daca mai aveti cerneala in celelalte capete.

imprimanta inkjet 1De preferat este sa va achizitionati o imprimanta inkjet cu cartuse separate, care este mult mai practica si mai eficienta comparativ cu ‘sora’ ei, imprimanta inkjet obisnuita.

Din pacate, tehnologia nu permite inca o printare masiva in cadrul imprimantelor inkjet, numarul de pagini ce pot fi tiparite cu cerneala, dintr-un cartus, fiind in general mai mic de 200.  Ca si comparatie, cu aceeasi cerneala, o imprimanta laser poate imprima pana la 6000 de pagini.

Reincarcarea cartuselor la imprimanta inkjet se face relativ usor.

Avantajele conferite de imprimanta inkjet :

  • Rezolutie superioara a produselor;
  • Multifunctionalitate;
  • Costuri reduse de achizitie;
  • Reincarcare facila;
  • Costuri reduse ale cartuselor compatibile.

Printre dezavantajele acestui produs, putem mentiona pretul extrem de ridicat al consumabilelor originale, acesta putand ajunge uneori sa fie mai mare decat cel al imprimantei in sine. In plus, consumabilele compatibile, desi sunt mai ieftine decat produsele originale, implica costuri mult mai ridicate de printare. Si asta deoarece daca imprimanta inkjet nu este folosita mai mult de doua saptamani, cartusele se pot usca, motiv pentru care trebuie periodic sa se reseteze softul imprimantei.

Imprimantele existente in acest moment pe piata sunt clasificate de specialisti, in functie de modul de imprimare/tiparire, de rapiditatea in actiune,  de procedeele folosite, dar si de dimensiunile maxime ale hartiei utilizate.imprimanta inkjet 2

Astfel, in comert vom intalni imprimante :

  • Matriceale – „cu ace”, cu o calitate scazuta, fiind folosite pentru foi de calitate redusa, gen facturi fiscale, documente tip. Acest model de imprimanta permite imprimarea simultana pe doua sau trei exemplare, cu ajutorul hartiei autocopiative;
  • Cu jet de cerneala, de o calitate si viteza medie, folosita in special pentru documente, poze sau fisiere grafice;
  • Laser, ce confera viteza ridicata de imprimare, calitate speciala produselor obtinute si implica un toner special;
  • Inkjet – viteza ridicata, calitate mare, speciala pentru imagini si grafice.

Plotterele sunt un alt tip de imprimante, ce pot imprima pe hartie de dimensiuni diferite, incepand cu A0, ele fiind de regula preferate de firme pentru scheme CAD, afise, etc.

Firmele de profil, a caror activitate implica realizarea produselor de calitate superioara, sunt cele care prefera deseori sa-si achizitioneze imprimante profesionale, cu rezultate deosebite.