Siguranta si confort. Acestea sunt doar doua dintre conditiile pe care orice camni trebuie sa le indeplineasca, motiv pentru care o casa bine construita trebuie sa respecte cerinte elementare pentru instalatiile cu care este dotata. Energia electrica, apa, alimentarea cu gaz, canalizare, energia termica, si toate celalalte dotari sunt pasi esentiali, ce necesita consolidari prin elemente de proiect potrivite si montaje de calitate, totul pentru ca rezultatul sa fie cel dorit: o viata confortabila in propria locuinta.
Instalatii termice
Instalatia termica este cel mai important factor de confort in sezonul rece. Exista mai multe tipuri de instalatii termice iar majoritatea dintre acestea au ca agent termic apa. O astfel de instalatie se compune din patru elemente principale: sursa de caldura, elemente de incalzire, instalatia de circulare a agentului termic, si nu in ultimul rand, elemente de reglare.
– sursa de cladura– poate fi o centrala termica pe gaz, GPL, biomasa (lemne), electrica, mixta, panouri solare, pope de caldura, etc., sau diverse combinatii intre acestea;
– elementele de transfer termic– sunt disponibile mai multe categorii de produse, printre care se numara: calorifere multielement din otel, aluminiu sau fonta, calorifere port-prosop, spire ingropate in pardoseala si convectoare. Pentru un randament maxim al acestor elemente se va tine cont de specificul spatiului incalzit si de temperatura apei care circula prin sistem.
– instalatia de circulare a apei– reprezinta elementul de transmisie a agentului termic intre sursa de caldura si elementele de incalzire, fiind formata din tevile de incalzire. Astfel tevile se pot monta in circuit distribuit si cu distribuitor central;
– elementele de reglare– exista o gama foarte variata de astfel de elemente precum si diferite monduri de montare.
Instalatii electrice
Prin instalatie electrica interioara se intelege intreaga instalatie electrica a unui consumator, situata in aval de punctul de delimitare cu furnizorul, ce serveste la alimentarea cu energie electrica a tuturor receptoarelor electrice. Cu alte cuvinte, sunt instalatii destinate pentru a folosi energia electrica pentru forta, iluminat si alte scoprui casnice sau industriale. Circuitul electric reprezinta ansamblul elementelor conductoare de curent care alimenteaza receptoarele electrice. Astfel, din tabloul de distrubutie al abonatului se ramifica circuite separate pentru iluminat si separat pentru prize, dimensionate in functie de numarul de corpuri de iluminat si de preizele montate in locuinta abonatului. Pe langa toate acestea, pentru executarea instalatiilor electrice se vor utiliza materiale si aparte omologate. In plus, toate circuitele instalatiei trebuie protejate prin dispozitive de protectie impotriva suprasarcinilor si scurtcircuitelor.
Instalatii sanitare si instalatii de canalizare
De accesul facil atat la apa calda cat si la apa rece depind confortul, curatenia si chiar sanatatea. Alimentarea cu apa se face in doua moduri: alimentarea de la reteaua stradala sau dintr-un put forat de adancime. Instalatia pentru apa rece se realizeaza intr-un mod simplu, in timp ce pentru apa calda costurile sunt mai mari pentru ca necesita o sursa de preparare a apei calde menajere, precum boilere, centrale termice, panouri solare, etc. Dupa acest proces, apa iese din locuinte sub o forma sau alta, motiv pentru care este nevoie de o instalatie de canalizare. Acesta nu mai depinde de presiune, ca la instalatie de apa, ci functioneaza dupa principiul gravitatiei. Proiectarea si dimensionarea instalatiei de canalizare necesita atentie deosebita, in sensul ca, lungimea traseelor, diametrele si pantele conductelor influenteaza buna functionare a instalatiei.
In concluzie, pentru executia unor instalatii de durata, sunt recomandate materialele de calitate achizitionate cu mare atentie de la producatori si distribuitori din domeniul Constructii, care sa garanteze atat fiabilitatea produselor cat si durabilitatea lucrarilor.