Cand spunem “amenajare gradini”, probabil multi dintre noi se gandesc la toate aspectele care tin de spatiul verde, incepand de la poarta de la intrare si pana la florile pe care alegem sa le plantam.
Cu siguranta este o placere sa ne amenajam gradinile dupa gustul nostru, insa, totodata trebuie sa tinem cont de anumite reguli si sa avem grija ca obiectele din gradina sa fie asezate intr-un mod armonios. Tocmai de aceea, exista specialisti in amenajare gradini si nu ar trebuie sa ezitam in a le cere sfatul.
Inainte de a incepe amenajarea propriu-zisa, este important sa va faceti un plan prin care sa aveti in vedere dimensiunea gradinii, suma pe care sunteti dispusi sa o investiti dar si ce fel de gradina v-ar placea sa aveti, deoarece obiectele pe care le veti cumpara trebuie sa fie intr-o armonie. Exista o varietate de stiluri din care puteti alege:
Gradina japoneza se compune din elemente din natura care reprezinta calitati precum simplitate, caldura, claritate. O planta specifica gradinii japoneze este bambusul, cunoscut și ca „arborele de fier”. Despre acesta se spune ca aduce noroc daca sunt respectate anumite reguli de feng shui. De asemenea, apa si pietrele trebuie sa nu lipseasca dintr-o astfel de gradina.
Daca doriti amenajarea gradinii in stil frantuzesc, trebuie sa tineti cont de faptul ca asezarea plantelor trebuie sa fie obligatoriu geometrica si simetrica, de aceea e bine ca gradina sa fie amplasata pe un teren bine netezit. In orice gradina frantuzeasca trebuie sa exista un bazin cu apa sau o fantana arteziana, dar acestea trebuie decorate si amplasate in asa fel incat sa se evite aspectul de kitsch.
In comparatie cu gradina prezentata mai sus, care se caracterizeaza prin armonie si precizie, cea in stil englezesc este compusa dintr-o varietate de plante, cea mai reprezentativa fiind trandafirul agatator. Accesoriile de gradina ca perne cu motive florale sau ghivece decorative din ceramica sunt o alta alegere buna. De asemenea, si gazonul este specific gradinilor englezesti, intrucat acesta confera un aspect viu si energic.
Pentru cei care sunt impresionati de gradinile din Spania, Italia sau Grecia, cel mai potrivit stil este gradina mediteraneana. Un prim pas in amenajarea unei astfel de gradini este amplasarea de ghivece mari din teracota sau piatra compozita, in culori neutre. In ceea ce priveste flora, puteti opta pentru plante ca leandru, lavanda, rozmarin, bougainvillea. Plantele aromatice specifice coastei Marii Mediterane ca oregano, busuioc sau cimbru sunt, de asemenea, o alta alegere excelenta.
Daca va place traditionalismul, amenajarea gradinii in stil rustic este cea mai buna varianta. La baza unei astfel de gradini stau elemente precum lemn, piatra sau alte obiecte din materiale naturale. Culorile reprezentative pentru acest stil sunt maro, verde sau caramiziu. Puteti alege flori ca zambile, narcise, margarete, liliac, galbenele.
De asemenea, intr-un coltisor puteti amplasa si o masuta cu doua scaune, pentru a va bucura de momentele relaxante si de privelistea din gradina. Este foarte important, insa, ca acest coltisor sa fie amenajat astfel incat sa coincida cu stilul ales. Tu la ce te gandesti cand spui „amenajare gradini”?