In agricultura, cel putin la fel de important ca in alte ramuri, este nevoie de tehnologie pentru facilitarea acestei munci fizice grele. Prelucrarea pamantului in vederea pregatirii lui pentru insamantare de diverse culturi presupune un efort fizic foarte mare din partea omului. Pornind de la aceste necesitati, au fost construite mai multe utilaje pentru ajutorarea agricultorilor si gospodarilor: motocultoare, motosape, motofreze si motocultivatoare.
Pentru a intelege mai bine diferentele intre aceste utilaje, il vom defini pe fiecare in parte. Motosapele sunt utilajele cu transmisie, iar latimea frezelor nu este mai mare de 50 cm. In schimb, motofrezele sunt masinariile ce actioneaza cu ajutorul unui motor electric, iar latimea frezelor nu este mai mare de 20 cm. Ultimele, motocultovatoarele, sunt utilajele cu transmisie numai prin cutia de viteze.
Motosapa, denumita si plug mecanic sau sapa mecanizata in termeni populari, este motoutilajul agricol care te ajuta intr-un timp scurt si intr-un mod eficient, sa sapi pamantul, sa il prelucrezi pentru insamantare cu diferite culturi. In plus, cu obiecte aditionale, te ajuta sa scapi de buruienile nedorite. Este utilajul cu care agricultorul isi creste performanta lucrarii, isi eficientizeaza costurile si desigur economiseste timp. Cu acest utilaj agricol modern, obtii balanta pe care ti-o doresti: timpul de lucru si efortul depus scad, iar performanta creste.
Fie ca e vorba de curtea casei tale, sau fie ca e vorba de o gradina unde realizezi o mica productie pentru familie, fie ca esti un producator agricol cu hectare intregi, motosapele sunt utilajele cu multiple folosinte, de care ai absoluta nevoie. Acestea au ajuns sa fie preferate indiferent de suprafata de arat, datorita avantajelor pe care le aduc: timp scurt si minim de efort.
Cu acest utilaj inteligent, poti realiza practic toate etapele cultivarii pamantului. Motosapele te ajuta sa scapi rapid de buruienile indezirabile, sa sapi terenul si sa pregatesti culturile intr-un mod mult mai eficient decat ai fi facut-o cu o sapa, si chiar sa introduci ingrasamintein sol.
Motosapele au fost gandite si create pentru o multitudine de intrebuintari. Acestea sunt alcatuite din componente de baza si din mai multe accesorii:
- Motorul, care chiar daca are o putere mica, impreuna cu carcasa ambreiajului si directia, formeaza unitatea cea mai importanta, rezistenta si durabila.
- Cutia de viteze si schimbatorul de viteze: majoritatea motosapelor au doar o viteza, una pentru inainte si una pentru inapoi, dar nu este o regula.
- Reductorul si cutitele rotative care se monteaza pe acesta si fac o miscare de stanga-dreapta; cunoscute si sub denumirea de sape rotative, au rolul de a afana si de a marunti superficial sau in profunzime, dupa reglaj.
- Coarnele, cu care manevrezi motosapa usor, pentru ca pot fi intoarse si deasupra acesteia;
- Maneta, pentru oprire in caz de urgenta;
- Aripile de protectie pentru sapele rotative, accesoriile care te ajuta cand lucrezi printre randuri, sa nu ranesti plantele;
- Alte accesorii utile: prasitoare, roti de cauciuc, plug de arat, bara de rezistenta, dispozitiv de acoperit santurile, mai multe tipuri de freze pentru o sapare eficienta, limitatorul de adancime, anexat reductorului.
Exista mai multe tipuri de motosape pentru care puteti opta: motosape pe motorina, pe benzina, motosape profesionale, semiprofesionale si motosape hobby.Www.Motosape-motocoase.ro