8 reguli de baza pentru ingrijire lentile de contact

Contact-LensesCel mai frecvent mit atunci cand vine vorba despre lentile de contact se refera la faptul ca acestea nu ar fi confortabile in timpul purtarii. Nimic mai fals de atat! In ziua de astazi lentilele de contact nu numai ca sunt subtiri si moi, insa sunt si deosebit de flexibile, ceea ce-ti permite sa le aplici rapid si fara probleme. Practic, lentilele de contact sunt foarte confortabile si nici macar nu le vei simti la purtare.

O alta nedumerire a utilizatorilor noi de lentile de contact se invarte in jurul curatarii acestora, curatare care ar necesita mult prea mult timp pentru a fi pe gustul tuturor. Desi este esentiala curatarea corespunzatoare a lentilelor, acest procedeu nu-ti ia mult timp, fiind extrem de simplu.

Exista chiar si un set de reguli care te ghideaza inspre o ingrijire corespunzatoare a lentilelor pentru a nu avea probleme in timpul utilizarii lor. Haide sa le descoperim impreuna.

Ghid practic de ingrijire lentile de contact

Deoarece lentilele intra in contact direct cu suprafata oculara trebuie sa acorzi o atentie deosebita curatarii si ingrijirii corespunzatoare a acestora. In caz contrar te poti alege cu diverse alergii sau infectii serioase care te pot costa vederea.

Ia aminte la urmatoarele reguli si cu siguranta nu vei avea probleme in timpul utilizarii lentilelor de contact:

  1. Spala-te pe maini de fiecare data cand intrii in contact cu lentilele. Inainte de a atinge lentilele de contact  trebuie sa te speli pe maini si sa fii perfect uscat. Altfel risti sa te pomenesti cu iritatii sau dureri.
  2. Respecta sfaturile medicului oftalmolog. Doar medicul oftalmolog este cel mai in masura sa-ti faca recomandari cu privire la tipul de lentile care ti se potrivesc si durata lor de utilizare. Asculta-i si sfaturile de ingrijire si nu vei avea probleme.
  3. Recipientul de stocare al lentilelor joaca un rol esential. Acesta trebuie spalat cat mai bine, dezinfectat si uscat la perfectie la un anumit interval de timp, chiar si zilnic.
  4. Lentilele de contact nu se imprumuta nimanui! Acestea iti sunt destinate doar tie si atat.
  5. Lentilele de contact trebuie sa stea doar in recipientul lor special.
  6. Nu dormi cu lentilele de contact. Doar daca este vorba despre lentile speciale poti sa le porti si in timpul somnului, in caz contrar renunta la aceasta idee.
  7. Machiajul si lentilele de contact. Pune-ti mai intai lentilele si abia apoi machiaza-te.
  8. In cazul in care apare orice senzatie de disconfort in timpul purtarii lentilelor de contact, daca ti se inrosesc ochii sau ai vederea incetosata este de recomandat sa renunti la lentile si sa mergi imediat la medic. Doar acesta va sti care este problema si o va trata corespunzator.

 Lentile de contact si suprautilizarea

 Cat timp se poarta lentilele de contact? Doar cat iti recomanda medicul oftalmolog. Ce se intampla in caz contrar? Sanatatea ochilor tai va avea de suferit de pe urma unor boli precum:

–          cheratita;

–          conjunctivita;

–          edem cornean;

–          ulcer cornean;

–          abraziuni corneene.

Important este sa respecti perioada de utilizare,  sa iei aminte la cele 8 reguli mentionate si nu vei avea probleme. Pentru orice intrebari, nelamuriri sau urgente, ia legatura cu medicul tau oftalmolog!