Automatizarea este definita ca “introducerea de dispozitive si legaturi cu scopul de a realiza operatiuni de comanda si de reglare ale instalatiilor sau proceselor tehnice”. Automatizarea se realizeaza cu componente electrice, ca de exemplu: relee, contactoare, intrerupatoare de putere, dar si cu ajutorul componentelor electronice cum ar fi controller-ele cu microprocesor.
Istoria automatizarii
Automatizarea, ca si stiinta, a aparut in secolul al XIX – lea, odata cu primele masini pentru productia pe scara larga, cu precadere in industria textila. Primele aparate de comanda si autoreglaj au fost pur mecanice. La inceputul secolului al XX- lea au aparut motoarele electrice. Folosirea lor in industrie a condus la dezvoltarea domeniului de automatizare electrica prin aparitia releelor, contactoarelor si intrerupatoarelor de putere.
Dezvoltarea electronicii s-a datorat in principal aparitiei radio-difuziunii din anii ’30 ai secolului trecut, a radarului in cel de-al Doilea Razboi Mondial si descoperirea semiconductoarelor. Era semiconductoarelor reprezinta punctul de cotitura pentru automatizare pentru ca a facut posibila aparitia microprocesoarelor, iar pentru folosirea lor au fost create sisteme de operare si limbaje de programare ca Pascal, C, C++.
In industrie, microprocesoarele se folosesc pentru comanda, control si reglare automata a proceselor. Pentru industrie s-a dezvoltat automatul programabil, cel mai general echipament de automatizare industriala cu microprocesor. Din aceste automate programabile au derivat controllere cu microprocesor, specializate in functie de nevoi, pentru diferite aplicatii industriale cum ar fi: reglarea temperaturii si debitelor, reglarea turatiei motoarelor electrice, programarea masinilor – unelte si programarea robotilor.
Intrerupatoarele automate de joasa tensiune
Rolul unui intreruptor este cel de a stabili circulatia libera a curentului electric intr-o latura a unei retele, in conditii de functionare normala, adica este un aparat de comutatie si de intrerupere a curentului, atunci csnd intensitatea sa depaseste o valoare stabilita.
Intrerupatorul este necesar si pentru intreruperea curentilor de sarcina. In timpul secventei de inchidere si deschidere a contactului intrerupatoarelor apare arcul electric.
Intrerupatoarele automate sunt caracterizate prin faptul ca odata inchise contactele principale, ele sunt mentinute pe pozitia „inchis” cu ajutorul unui zavor mecanic, acesta blocand contactele mobile la sfarsitul cursei de inchidere si mentinandu-le in aceasta pozitie fara un consum suplimentar de energie.
Intrerupatoarele de putere de joasa tensiune sunt echipamente electrice cu comutatie mecanica ce sunt capabile sa suporte, sa inchida si sa deschida curenti din regimurile normale de functionare ale circuitelor electrice si sa intrerupa automat circuitele in cazuri de avarii, adica la supracurenti, la scurtcircuit si la disparitia tensiunii de alimentare de la borne.
Tipurile moderne de intrerupatoare automate sunt cele de tipul disjunctor, adica numai cu declansarea automata, a caror inchidere se realizeaza manual sau prin comanda de la distanta. La acestea, protectia impotriva defectelor este asigurata prin echiparea cu declansatoare automate.
Intrerupatoarele automate de putere sunt utilizate cu precadere pentru protectia retelelor electrice de distributie si pentru cea a motoarelor electrice. Impreuna cu sigurantele fuzibile cu mare putere de rupere (MPR-rile), intrerupatoarele asigura si limitarea curentilor de scurtcircuit.
Intrerupatoarele automate de putere pot fi de curent alternativ sau de curent continuu.
Una din firmele cu mare experienta in domeniul instalatiilor electrice, sanitare si termice este si firma ELECTRIC SG INSTAL SRL ce s-a infiintat in ianuarie 2007 si are sediul in Timisoara. Poti apela cu incredere la serviciile Electric Instal!
Poti citi articole interesante si aici.