Multi ne intrebam de ce au plantele nevoie ca sa traiasca bine si raspunsul care e dat de catre specialisti este ca le trebuie trei elemente considerate a fi principale respectiv lumina, solul si apa. Daca le lipseste una dintre aceste trei necesitati esentiale, atunci dezvoltarea plantei, gazonului etc., se opreste. Asa dupa cum stim toti, in anii din urma am trait niste veri foarte secetoate si deasemenea niste perioade cand au aparut gradini care au gazonul ars, plantele uscate etc.
Irigarea facuta cu furtunul / sistemele de irigatii
Irigarea gazonului, daca e facuta cu furtunul in mana va dura ceva timp asta penru ca are nevoie de circa 5 litri de apa pe un m2, zilnic. Asta inseamna cam 1 m3 de apa necesar pentru a iriga o suprafeta de 200 m2. Media calculata intr-un an cam aceasta este, de aceea, in perioadele secetoase se poate ajunge chiar si la dublarea cantitatii, adica la un necesar de 1 m3 pentru o suprafata de aproximativ 100 m2.
In cazul unui robinet, debitul in gradina este de circa 20 litri de apa pe minut, putand sa fie umplute in acest fel cam doua galeti intr-un minut. La cantitatea aceasta e nevoie de circa 2 m3 de apa, adica 2000 litri pentru o suprafata de aproximativ 200 m2. Cu un debit de aproximativ 20 l/m se poate ajunge la concluzia ca e nevoie sa alocam circa 100 de minute stand cu furtunul in mana, zilnic. In concluzie, pe langa faptul ca doua ore/zi le-am pierde irigand, adica stand cu furtunul in mana, este nevoie si sa irigam in mod uniform, altfel nu va creste gazonul uniform.
Asa ca, daca vom avea in fiecare zi cate doua ore libere, ca sa udam gazonul, putem sa luam furtunul si sa dam drumul la apa sa curga, dar si in cazul acesta apare o problema cand, de exemplu vom pleca in vacanta iar afara sunt cam 40 de grade si noi, din pacate, nu avem un sisteme de irigatii.
Dupa doua zile, timp in care gazonul va sta fara apa, poate sa apara un gazon ars in marea majoritate. Putem desigur, sa rugam pe cineva, poate un vecin, sa ne inlocuiasca, stand in locul nostru cele doua ore cu furtunul in mana dar o sa fim cu siguranta norocosi daca gasim o astfel de persoana, care sa fie suficient de rabdatoare pentru a face asta in locul nostru.
Echipamentele automate de irigatii
Pentru a beneficia de comfort total in privinta udarii gazonului, specialistii recomanda instalarea unui sistem de irigatii care functioneaza automat. Aceste sisteme de irigatii sunt automatizate in totalitate de aceea pot sa ude in mod uniform. Sistemele automate au in dotare inclusiv senzori de umiditate, din acest motiv nu trebuie sa le oprim cand ploua.
Aspersoarele sunt niste echipamente ce se monteaza in pamant si care ies doar atunci cand functioneaza, de aceea nu se vad la suprafata cand sistemul nu este in functiune. Dintre elementele unui sistem automat de irigatii sunt incluse programatorul, el fiind cel care memoreaza programul de udare si care va transmite semnale spre electrovalve ca acestea sa porneasca.
Detalii pe www.rulou-gazon.ro.