Substante pentru deratizare

deratizare

deratizare

O substanta toxica ce este folosita in mod frecvent pentru a distruge rozatoarele si uneori chiar si alti paraziti, incluzand cartitele si iepurii sunt otravurile pentru rozatoare. Multe dintre substantele cunoscute pe piata sunt folosite in scopul deratizarii si pentru controlul si aparitia soarecilor si al sobolanilor in case.

Substantele utilizate de catre specialisti sunt de regula combinate cu diverse alimente care sunt preferate de catre rozatoare, cum ar fi boabele de grau, de ovaz, de cereale in general sau o combinatie din diverse graunte facuta in cantitati mici, insa eficiente. Formulele pentru astfel de momeli pot sa fie sub forma unei pelete sau pot fi incorporate in diverse blocuri de parafina care au diferite marimi.

Ca protectie contra ingerarii cu totul accidental de alte specii decat cele care sunt vizate, aceste momelile este bine sa fie plasate in locuri ce sunt inaccesibile copiilor sau animalelor domestice ori prin utilizarea de cutii speciale pentru momeli ce exclud orice alt animal ce nu este de aceeasi marime cu rozatoarele.

Formand practic un grup, aceste substantele anticoagulante sunt cele care domina piata si care se gasesc spre comercializare sub diverse forme.

Din cauza toxicitatii pe care o au, substantele sunt considerate a fi periculoase atat pentru oameni cat si pentru animale domestice si cele salbatice. Astfel de substante folosite pentru deratizare sunt des intalnite, deaorece sunt si multe tipuri de pesticide.

Unele substante pot sa fie achizitionate si utilizate numai de persoanele care sunt autorizate in acest sens, iar altele care o siguranta mai mare, pot sa fie utilizate si de catre oameni care nu sunt neaparat specailizati in astfel de servicii de deratizare. Toate substantele insa, trebuie utilizate in deplin acord cu indicatiile care sunt afisate pe etichete si unele pot chiar sa fie interzise atunci cand unele componente se constata ca dauneaza anumitor specii, in pericol.

Tipuri de momeli

Momeala de inceput reprezinta momeala care are rolul de a intensifica efectele pe care le au actiunile rapide ale rodenticidelor. O astfel de momeala implica aplicarea acelor momeli neotravite chiar si pentru cateva zile in cazul in care rozatorii s-au obisnuit cu sursa noua de mancare.

Dupa aceasta momeala de inceput, se pune si momeala otravita, de regula pentru una sau doua nopti. Problema pe care in mod evident o pune momeala initiala e ca timpul care este necesar pentru a se aplica in mod corect va reduce avantajul mare al substantelior, respectiv va reduce actiunea rapida.

In zonele supuse deratizarii unde este necesar controlul imediat, poate sa fie omisa momeala initiala, chiar si in cazul in care se stie ca eficienta substantelor otravitoare o sa fie in mod inevitabil una mai redusa.

Anticoagulantii se pot utilizati ca si un supliment, insa trebuie sa fie aplicati in momeli diferite.

Momelile diversificate sunt cunoscute pe piata de specialitate sub denumirea de warfarin, pindone, chlorophacinone si diphacinone. In cazul in care cantitati mici din acest anticoagulanti se aplica si se constata ca sunt consumate in cateva zile, atunci moartea rozatoarelor se va datora sangerarilor interne. Astfel de substante otravitoare care nu au efecte asupra mediul nu vor fi daunatoare oamenilor sau altor animale.

admin

admin