Ulei auto mineral vs. ulei auto sintetic

bela-autoUlei auto indeplineste o multime de functii importante si tocmai de aceea este foarte important sa alegi un ulei bun si, mai ales, un ulei potrivit pentru masina ta. Deci, uleiul auto este cel care reduce frecarile si limiteaza uzura pieselor ce se afla in miscare in motor, uleiul auto diminueaza consumul de carburant si protejeaza motorul impotriva coroziunii, uleiul de motor este cel care raceste motorul prin preluarea caldurii din partile superioare ale motorului.

Cum se alege tipul de ulei potrivit unei masini? In functie de motorizare, benzina sau diesel, in functie de vechimea autoturismului, in functie de caracteristicile zonei de exploatare, dar si de vechimea autoturismului.

De cate tipuri este ulei auto? Acesta poate fi sintetic si se obtine din componenti chimici si petrochimici sau este hidrotratat, ulei mineral ce se obtine prin distilarea petrolului brut si uleiul semi-sintetic obtinut prin amestecarea mai multor uleiuri de baza.

De ce un ulei auto mineral?

Deci, ulei auto mineral s-a obtinut prin rafinarea directa a petrolului si este un ulei intrebuintat de foarte multi ani oferind protectie adecvata motoarelor si masinilor. Important in utilizarea acestor tipuri de uleiuri o reprezinta schimbarea cat mai deasa a uleiului si, astfel, te vei bucura de o masina cu un motor aproape perfect chiar si la 160.000 – 240.000 km rulati.

Din pacate uleiurile petrolifere nu pot circula prompt, la temperaturi scazute, prin sistemul de ungere al motorului. Tocmai din aceasta cauza unele parti ale motorului vor ramane neprotejate pentru cateva minute dupa ce ai pornit motorul. Si astfel apare uzura care poate fi semnificativa.

Mai trebuie sa stii ca uleiurile de motor minerale sunt caracterizate printr-o slaba rezistenta a peliculei in comparatie cu cele sintetice. Ce este aceasta rezistenta a peliculei? Aceasta se refera la abilitatea uleiului de a mentine o pelicula intre 2 componente de motor, asupra lor aplicandu-se o presiune, dar si o temperatura extrema.

Un ulei auto sintetic este o optiune mai buna in zilele noastre

Un ulei auto sintetic este mai tolerant la caldura extrema decat un ulei auto petrolifer. Uleiurile petrolifere se ard foarte repede atunci cand temperatura din interiorul motorului incepe sa creasca, ele practic se volatilizeaza sau, cu alte cuvinte, moleculele usoare se transforma în gaz, iar ceea ce ramane in urma sunt  moleculele mari mai greu de pompat.

Uleiul auto sintetic poate fi folosit in deplina siguranta, avand intervale de schimbare ceva mai lungi decât in cazul uleiurilor conventionale. Astfel, uleiurile auto sintetice au, in general, o rezistenta a peliculei intre 500% si 1000% mai mare in comparatie cu uleiurile minerale. Aceste uleiuri nu contin parafina si nici alte grasimi ce pot ingrosa dramatic uleiurile minerale, in special in timpul sezonului rece. Deci, un ulei mineral lucreaza mai bine în timpul pornirii chiar si  la temperaturi scazute, iar lubrifierea motorului are loc aproape imediat.

Esti si tu in cautare de uleiuri sintetice de calitate? Ia legatura cu echipa Bela Auto si poti intra in posesia unor uleiuri nu numai de prima clasa, dar si la preturi de achizitie foarte bune!